23948sdkhjf

SYNSPUNKT: Innovation og iværksætterlyst trods Covid 19

Ugens maritime synspunkt er skrevet er Lotte G. Lundberg, adm. direktør, Den Danske Maritime Fond

Den Danske Maritime Fond har netop haft årets sidste uddelingsrunde af fire. Vi er glade for igen at have haft et travlt år med uddelinger til både forskning, uddannelse og kompetenceudvikling. Men i et år, der i alle sammenhænge har været specielt for Det Blå Danmark - for nogle maritime segmenter endda et meget udfordrende et af slagsen - er det opbyggeligt at se, at her stadig hersker udviklingslyst og innovationskraft.

Til Fondens december-runde har der været et stort antal ansøgninger om lån til maritime projekter, og om end vi har måttet skuffe nogle, er det et tydeligt signal om, at der på trods af covid-19 krisen har været stort engagement til nytænkning og iværksætteri i vores sektor. Det er derfor med en vis stolthed, vi kan kommunikere, at vi i 2020 har ydet early stage funding til 10 erhvervsprojekter. De typiske projekter, vi får ansøgning om lån på, er indenfor både hard tech og soft tech og adresserer oftest grøn omstilling og digital "working smarter". Især det sidste vidner om, at der er mange processer i shipping, der stadig kan sættes strøm til.

Komplekse muligheder

Iværksætterlysten i sektoren har fået os til at kigge lidt på, hvilke funding muligheder, der generelt er relevante for Det Blå Danmark, og hvordan vi sammenligner os med øvrige finansieringskilder. Der er mange men også komplekse muligheder indenfor EU funding og eksempelvis danske Innovationsfonden, ligesom der er acceleratorer i markedet, der også er en mulighed for start-ups. Vi har selv god dialog med Vækstfonden, som gerne overvejer næste-fase finansiering af maritime projekter i form af vækstlån, og man anser i den sammenhæng tidlige lån til disse projekter fra Den Danske Maritime Fond som et markant check ved deres due diligence af projekter. Flere af vores løbende projekter har i år opnået vækstlån fra netop Vækstfonden, hvilket vi anser som rigtigt gode nyheder. Det er opløftende derigennem at få syn for sagn om, at også andre fonde tror på de maritime start-ups. Herudover ser vi her i Fonden det sådan, at jo mere succes for hvert projekt - også via andre fondsmidler - jo større sandsynlighed er der for, at vi i Den Danske Maritime Fond kan få lån tilbagebetalt og dermed få midlerne ud at arbejde igen til de næste erhvervsprojekter.

Strammer op

Vi kommer i 2021 til at stramme vores betingelser lidt op. Tanken er, at vi vil lægge os mere op ad andre fondes låneaftaler. Men det betyder ikke, at vi er mindre risikovillige. Vi er nok den fond i Danmark, der for den maritime sektor støtter tidligst i projektfase, dvs. før produktet er markedsmodent, ja endda før minimum viable product niveau. Og det har vi fortsat til hensigt at gøre.

Vores lån går typisk til små start-ups, men vi har enkelte projekter, der også er født i etablerede virksomheder, der har et R&D projekt på trapperne, men måske finder at tiden ikke er til den store satsning. Vi vil gerne slå et slag for, at rederier og maritime produktionsvirksomheder også kigger vores retning for co-funding af sådanne relevante projekter, der måske er for risikobetonede lige nu til at kunne forsvares i en ellers meget stram drift.

Har brug for mere

Vi gentager til stadighed, at den maritime industri har brug for flere startups/iværksættere, da det bibringer industrien innovation og skabelse af nye arbejdspladser. Derfor skal opfordringen igen lyde til at tilskynde nye maritime projekter, som vi er klar til at yde fødselshjælp, det være sig inden for start-ups men også måske især rederier, som vi ser for lidt til i vores portefølje af ansøgere. Lad 2021 være året, hvor en bredere del af dansk shipping for alvor bringer projekter vores vej, så vi ad den vej kan bidrage til den fortsatte udvikling af Det Blå Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078