23948sdkhjf

Nye klynger sammen om grønne brændstoffer

Marlog og Energy Cluster Denmark indgår samarbejde for at få viden fra flere sektorer i en fælles pulje om at bruge vedvarende energi til brændstoffer.

Den nydannede klyngeorganisationen for det maritime erhverv og logistik, Marlog, og Energy Cluster Denmark, klyngeorganisation for den samlede energisektor, går sammen i et strategisk partnerskab om fremtidens grønne transport.

- Sammen skal vi være rammen for den innovation, som gør det muligt at udbrede og udnytte grøn energi endnu bedre – blandt andet ved at understøtte sektorkobling og udvikle grønne brændstoffer til transport og i den maritime industri, siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.

Kan få Danmark i førertrøjen 

Potentialet i at reducere udledninger i transportsektoren er enormt, lyder det i en meddelelse fra de to klynger.

- Transportsektoren står for 28 procent af Danmarks udledninger af klimagas. Hvis vi kigger på den internationale skibsfart, så udleder danske og danskkontrollerede skibe cirka 53 mio. tons - det er på niveau med hele Danmarks udledning. Det er et potentiale, der kan få Danmark i førertrøjen, når det gælder f.eks. maritime teknologier og klimavenlige transportløsninger, siger Mikkel Navarro Hansen, direktør i Marlog.

Stort investeringsbehov

Omstillingen kræver investeringer, der omfatter både teknologi, infrastruktur, lovgivning og sikkerhed.

- Analyser har vist, at det blot er 13 procent af investeringsbehovet ved CO2-neutral skibstransport, som relaterer sig til skibene. Det anslås, at godt 87 procent af investeringerne handler om at producere brændstoffer som brint og ammoniak og få den opbevaret og distribueret i form af nye produktionsfaciliteter som f.eks. raffinaderier, ny infrastruktur til at fragte brændstofferne ud til skibene og lagerplads til opbevaring, siger Mikkel Navarro Hansen.

Kobler teknologi og marked

Det nye samarbejde handler om at opbygge den værdikæde, der kobler de to klyngers teknologiske behov.

- Vi skal skalere og reducere udgifter med teknologier, der muliggør brugen af vedvarende energi overalt i samfundet fx power-to-x teknologier. Det er derfor helt oplagt at matche teknologiudvikling og markedsudvikling på tværs af vores to klynger, siger Glenda Napier.

Artiklen er en del af temaet E-Fuels og PtX .

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156