23948sdkhjf

Slut med oliejagt i Nordsøen i 2050

Et bredt flertal af Folketingets partier har truffet en historisk beslutning om at stoppe udvinding af olie i den danske del af Nordsøen.

Siden 1972 har oliereserverne i den danske del af Nordsøen genereret milliarder af kroner i indtægter til statskassen og gjort Danmark til den største olieproducent i EU.

Men olie hører ikke hjemme i en fremtid med grøn omstilling, lyder det fra et bredt flertal af Folketingets partier, der er enige om at sætte et endegyldigt punktum for det danske olieeventyr.

- Det vil give genlyd ude i verden, at vi træffer denne beslutning. Den flugter med vores beslutning om at være fossilfri i 2050, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Udbudsrunder er droppet

Aftalen betyder, at Danmarks udvinding af olie og gas stoppes i 2050. Samtidig sættes der ikke gang i en ny oliejagt. Fremtidige udbudsrunder er droppet.

Aftalen kommer i kølvandet på, at det franske olieselskab Total og tre andre allerede har trukket deres ansøgninger til den 8. udbudsrunde, der nu er aflyst, tilbage. Tilbage er kun britiske Ardent Oil.

Det er blevet udlagt som et tegn på, at olieeventyret i forvejen lakkede mod enden.

Grønne er glade

Aftalen hyldes af grønne organisationer. Både Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace kalder oliestoppet for en stor sejr for klimabevægelsen.

- Aftalen sender et krystalklart signal, der vil give genlyd i hele verden. En udløbsdato for nordsøolien er en kæmpe sejr for klimaet og alle dem, der i årevis har kæmpet for beslutningen, siger Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder hos Greenpeace.

- Det vil give os en helt anden troværdighed på den internationale scene, at vi nu som et relativt stort olieproducerende land for første gang reelt gør noget for at begrænse den fossile produktion, siger hun.

Oliejob for 4.500 personer

Danmarks olie- og gasindustri har ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik 4.500 personer i direkte og indirekte beskæftigelse. De skal på sigt finde noget andet at lave.

Til det formål afsætter partierne 90 millioner kroner til blandt andet omskoling.

Især i Esbjerg er mange beskæftiget i olie- og gasindustrien i dag. Her er borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) vemodig, men kalder samtidig aftalen klog, fordi udfasningen sker over 30 år. Det giver tid til omstilling.

Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, R, V, K og DF.

Enhedslisten har haft stop for olie i Nordsøen som mærkesag i årtier, men er ikke med i aftalen.

- Da man sagde ja til mere oliejagt i Nordsøen i 2017, der sagde vi nej, og derfor er vi ikke med i aftalekredsen, der kan trække stikket, siger Mai Villadsen, Enhedslistens klimaordfører.

- Det er historisk og et enormt vigtigt skridt for klimaet, at vi i dag siger stop for ny oliejagt efter 2050. Men i Enhedslisten mener vi, at man skal gå længere. Mere olie skal blive i jorden, siger Mai Villadsen.

For dyrt at stoppe i 2040

Enhedslisten vil have stop for olie allerede i 2040.

Men ifølge klimaminister Dan Jørgensen ville et tidligere stop koste statskassen dyrt.

- Hvis vi stoppede i 2030 eller 2040, så skulle vi betale erstatning til de virksomheder, der har investeret i anlæg og udstyr.

- En olieboreplatform koster mellem én og ti milliarder kroner, og der er omkring 50 platforme derude, siger Dan Jørgensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094