23948sdkhjf

Sverige tippede dansk politi om mange kilo kokain på skib

Da 100 kilo kokain pakket i vandtætte sække den 15. februar blev smidt ud fra fragtskibet 'Duncan Island' ud for Langeland, var politiet i hælene på de mistænkte gerningsmænd.

For to dage forinden havde de svenske toldmyndigheder tippet Københavns Politi om, at en stor portion kokain – faktisk 200 kilo kokain – ville blive kastet ud fra et containerskib.

Det fortæller Emilie Klausen, der er anklager i sagen, som i forrige uge begyndte i Retten i Svendborg. Tippet fik blandt andet politiet til at igangsætte aflytning.

- Den efterforskning fik politiet til Rudkøbing og Spodsbjerg Havn på Langeland. Efterforskningen fortsatte 14. februar, hvor politiet blandt andet foretog observationer på Spodsbjerg Havn.

- Politiet blev her opmærksomme på dels en grå Mercedes og dels en båd, som sejlede ud fra Spodsbjerg Havn, siger anklageren.

Politiet placerede en gps på båden, og samtidig holdt politiet øje flere steder på Langeland.

I sagen er fire mænd tiltalt – tre letter og en russer – som i retten sidder med to tolke, der oversætter til russisk.

Den ene lettiske mand er tiltalt for at være ham, der kastede kokainen ud fra fragtskibet.

I en mindre båd samlede to andre tiltalte ifølge anklagemyndigheden kokainen op og transporterede den til Tranekær på Langeland. Her mødte de den fjerde tiltalte og pakkede en bil med kokainen.

Politiet havde dog øje på mændene, og en af dem blev anholdt på Spodsbjerg Havn, mens de to andre blev anholdt nær Tranekær. Den lettiske mand fra skibet blev senere anholdt ombord på 'Duncan Island'.

Resten af besætningen blev også anholdt, men løsladt igen en uge senere. 

Troede det var hash

En af de lettiske mænd under anklage forklarede i retten, at han troede, at han skulle hente hash.

- De havde sagt til mig, at der i sækkene ville være hash, siger den lettiske mand i retten via en russisk tolk.

Hash straffes normalt mildere end kokain.

Manden fortæller, at han var hyret til at hente sækkene. Mange af anklager Emilie Klausens spørgsmål forblev dog ubesvaret. Manden ville ikke fortælle, hvor sækkene skulle hen, eller fortælle hvem han arbejdede for.

- Jeg er nervøs for min kone og børns sikkerhed. Derfor kan jeg ikke fortælle mere om det, sager han.

En anden af de tiltalte var fredag for dårlig til at afgive forklaring, og en tredje nægtede at udtale sig.

- Det skal ikke opfattes som et udtryk for manglende respekt over for retten, men et udtryk for, at man er bange for sin egen og sin families sikkerhed, sagde hans forsvarer, Michael Steffensen.

Nægter kendskab

Den lettiske mand, som er anklaget for at have kastet kokainen fra skibet, ville dog gerne svare på flere af anklagerens spørgsmål. Han nægter dog ethvert kendskab til kokainen eller til de tre andre i sagen.

Under ransagningen af skibet fandt politiet en telefon, og i et værksted på skibet fandt politiet en sæk med plastikfilm og tape.

Anklageren vil vide, hvad de bruger det til.

- Mange ting, når vi reparerer noget. Det er til at pakke noget ind i, sagde den lettiske sømand.

Brækkede ben under flugtforsøg

Den lettiske mand, der var i retten for sin medvirken til at bringe de 100 kg kokain i land, ankom i til retten med et tydeligt skadet højre ben. Det skyldes, at han ved hjælp af sammenbundne lagner og håndklæder firede sig ned fra vinduet i Vestre Fængsel og flygtede.

- Jeg brækkede en rude op fra min celle og kravlede ned fra fjerde etage, siger han.

Derfra kravlede han over fængslets spadseregård og videre over et stakit, hvorfra han kunne springe over på en lygtepæl.

- Da jeg sprang over på lygtepælen, så brækkede jeg desværre mit ben meget alvorligt, sagde den 41-årige i Retten i Svendborg fredag.

Manden fortalte, at han med sit brækkede ben gik cirka 500 meter, inden han gik ind i en butik og bad om hjælp. I butikken ringede de til en ambulance, der kom og hentede manden og kørte ham til Hvidovre Hospital.

Læs også: Belgisk politi gør største kokainfund i landets historie

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109