23948sdkhjf

Flere penge til forskning begejstrer hos Danske Rederier

Folketingets partier har besluttet at bruge ca. to ud af knap tre milliarder kroner fra forskningsreserven på grøn og teknisk forskning

Forskningsresursen for næste år er afsat, og Folketingets partier er enige om, hvordan pengene skal bruges.

Ifølge Danske Rederier ligger fokus især på at investere i tiltag, der kan gøre det muligt at nå målet om en 70 pct. CO2-reduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050. Den samlede aftale er på 3,1 mia. kroner, og af dem er knap to mia. kroner afsat til mere grøn og teknisk forskning samt udvikling.

Det er en prioritering, som vækker glæde hos Danske Rederier:

- Mere grøn og teknisk forskning er netop det, vi har brug for, når vi skal finde CO2-reduktioner inden for skibsfart. Vi kender ikke fremtidens løsninger endnu, og derfor er det helt rigtigt, når Folketingets partier beslutter at øge investeringerne i grøn forskning, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier, i en pressemeddelelse.

Hun henleder til, at brancheorganisationen har sat sig som mål, at dansk skibsfart skal være CO2-neutral allerede i 2050.

- Det mål når vi kun, hvis vi sætter turbo på forskning i nye brændstoffer, herunder PtX, netop som partierne i dag har besluttet, siger hun.

En del af midlerne vil blive målrettet CO2-fangst og grønne brændstoffer, som begge berører skibsfarten.

- Vi er engagerede i klimaindsatsen på flere områder, og flere af vores rederier har allerede den ekspertise, der skal til for at fragte CO2 ombord på deres skibe, så det vil være oplagt med nyt samarbejde på det område, siger Anne H. Steffensen.

Læs også: CMP vil udskibe 500.000 ton CO2 om året

Fakta – Fordeling af forskningsreserven

  • 102,8 mio. kr. udmøntes til grønne forskningsinitiativer i 2021
  • Under Danmarks Innovationsfond afsættes i alt 1.169,0 mio. kr. til grønne forsknings- og innovationsprojekter – herunder 700 mio. kr. til grønne forsknings- og innovationspartnerskaber og 469,0 mio. kr. til grøn forskning, teknologiudvikling og innovation
  • Under Danmarks Frie Forskningsfond afsættes 312,9 mio. kr. med henblik på, at fonden gennem konkurrenceudsatte opslag kan uddele midler til den grønne, frie, nysgerrighedsdrevne forskning i Danmark.
  • Der afsættes i alt 511 mio. kr. til de tre udviklings- og demonstrationsprogrammer samt 39,3 mio. kr. til styrket grøn forskning på landbrugsområdet.
  • Der afsættes 50,0 mio. kr. i 2021 og 60,0 mio. kr. i 2022 og 2023 til delfinansiering af et nyt forskningsskib 'Dana' med de nødvendige kapaciteter til at løse opgaver i Arktis.
  • Der afsættes 10,6 mio. kr. til grønt internationalt forskningssamarbejde og styrket monitorering af grøn forskning.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.126