23948sdkhjf

Migranter fra 'Maersk Etienne' ankommet til Italien med NGO-skib

38 dage efter redningsaktion kunne 'Maersk Etienne' fortsætte videre

Efter mere end en måned for anker med 27 migranter ombord kunne 'Maersk Etienne' fredag den 11. september sætte kursen mod Gibraltar, hvor besætningen nu skal debriefes. 

Det blev muligt, efter at migranterne var kommet ombord på skibet 'Mare Jonio' fra hjælpeorganisationen Mediterranea Saving Humans. Maersk Tankers kontaktede organisationen, efter at rederiet var blevet stadigt mere bekymrede for de reddede migranters fysiske og mentale helbred. 

- Situationen blev forværret efter episoden, hvor tre af personerne sprang overbord, og vi har set fortsatte udfordringer med mindre medicinske mangler og trusler om at gå i sultestrejke, skriver Maersk Tankers i en pressemeddelelse.

Derfor bad produkttankrederiet om assistance hos Mediterranea Saving Humans. De to blev enige om, at sundhedspersonalet på 'Mare Jonio' skulle undersøge migranterne på 'Maersk Etienne'. Her viste det sig ifølge Maersk Tankers, at de reddede personer havde brug for øjeblikkelig behandling i egnede faciliteter. 

- Vi er lettede og taknemmelige. De reddede personer kan nu endelig få den medicinske behandling, de har brug for, og vores besætning kan fortsætte deres rejse sikkert, siger Maersk Tankers' tekniske direktør Tommy Thomassen i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at han er taknemmelig over, at Mediterranea Saving Humans har hjulpet rederiet med at sætte punktum for en begivenhed, der har været uden fortilfælde. 

- Samtidig er vi dybt bekymrede over, at det ikke har været muligt at finde en løsning før nu. Det har været meget svært for de reddede personer og vores besætning, siger Tommy Thomassen. 

Som Søfart tidligere har skrevet, har sagen trukket i langdrag, efter at 'Maersk Etienne' på anmodning fra Maltas kystvagt satte kursen mod en lille træbod med de 27 migranter den 4. august. Dagen efter reddede produkttankskibets besætning migranterne, hvorefter deres træbåd sank. I mellemtiden var både danskflagede 'Maersk Etienne' og træbåden drevet ind i tunesisk farvand. 

Herefter fulgte en uskøn proces, hvor hverken Malta, Tunesien eller Danmark eller andre EU-lande ville tage imod migranterne, så 'Maersk Etienne' kunne fortsætte sin rejse. Efter at migranterne var kommet ombord på 'Mare Jonio', fortsatte ngo'en med at lægge pres på Malta for at lade migranterne komme i land, men uden held. 

Sidst på dagen den 12. september indvilligede de italienske myndigheder så i at lade migranterne komme i land i Pozzalo. En begivenhed, der fandt sted sent i aftes. 

- Dette markerer afslutning på det længste og mest skammelige udestående i europæisk maritim historie, skriver Mediterranea Saving Humans på Twitter. 

Læs også: ”Det her problem går ikke væk”

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113