23948sdkhjf

Kæmpe eksplosion i Beirut kom fra byens havn

Antændelsen af en gammel last konfiskeret ammoniumnitrat menes at være årsager til enorme ødelæggelser

Den eksplosion, der i går rystede den libanesiske hovedstad Beirut så hårdt, at over 100 frygtes omkommet, 4000 er sårede og bygninger i en radius af fem kilometer er ødelagte, fandt sted i byens havn. 

Det skriver flere medier med henvisning til blandt andet udtalelser fra Libanons sikkerhedschef Abbas Ibrahim. Han siger ifølge Ritzau til AFP, at der blev opbevaret højeksplosivt materiale på havnen.

- Tilsyneladende er der en lagerbygning med materiale, der blev konfiskeret for år tilbage, og det lader til, at det var højeksplosivt materiale, siger sikkerhedschefen.

Premierminister Hassan Diab siger tirsdag aften i en tv-tale til nationen, at "de ansvarlige vil betale prisen".

- Fakta om dette farlige lager, der har været der siden 2014, vil blive fremlagt, og jeg vil ikke foregribe efterforskningen, siger han ifølge Ritzau. 

Ifølge nyhedsbureauet AP er der tale om en last på 2700 ton ammoniumnitrat, der kan bruges både til gødning og fremstilling af sprængstof, som blev konfiskeret tilbage i 2014.

Den enorme eksplosion svarede ifølge AP til 3,5 på richterskalaen, og braget kunne høres på Cypern 160 km væk. Flere videooptagelser indikerer, at eksplosionen blev antændt af en brand i et fyrværkerilager, men der er endnu ingen officielle udsagn om årsagen til eksplosionen. 

Flere skibe i havnen har taget skade, heriblandt et skib tilhørende FN's fredsbevarende styrke Unifil i Libanon. Besætning ombord er blevet såret, skriver Unifil i en erklæring ifølge AFP. Af de otte skibe, der lå ved kaj i området, kommer der i dag kun AIS fra bilskibet 'City of Rome' og det 11.388 teu store containerskib 'CMA CGM Lyra', skriver Tradewinds

Ifølge Bloomberg bliver alle skibe med kurs mod Beirut nu omdirigeret til Tripoli, som angiveligt har kapacitet til at agere erstatningshavn for Beirut. Det gælder blandt andet fire skibe med i alt 28.000 ton korn. 

Læs også: Brat opvarmning kan antænde kemikalie eksploderet i Beirut

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.187