23948sdkhjf

VIDEO: Tyra løftet væk på 12 sekunder

Olieselskabet Total nedtager over sommeren alle platformene på Tyra-feltet. Der skal i alt fjernes gamle platforme med en vægt på 50.000 ton, eller hvad der svarer til vægten af syv Eiffeltårne.

Nedtagningsfartøjet 'Pioneering Spirit' har netop gennemført opgaven med at løfte de to hovedplatforme – de integrerede beboelses- og procesplatforme på Tyra Øst og Tyra Vest – for at gøre plads til det nye genopbyggede Tyra, som forventes at stå færdigt i 2022.

Platformene vejer tilsammen 14.000 ton og de blev oprindeligt samlet af flere mindre stykker ude på havet. Ved at bruge Pioneering Spirit til nedtagningen kan hele platformen dog løftes af i ét enkelt løft og herefter transporteres til land.

- Vi bruger den nyeste teknologi og teknik for, at genopbygningen udføres sikkert og bæredygtigt. Ved at løfte platformen af i ét samlet stykke flytter vi hele arbejdet med at nedbryde platformene ind på land, hvor det er nemmere og mere sikkert at arbejde sammenlignet med 225 km ude på havet, forklarer Morten Hesselager Pedersen, projektdiretør for Tyra-genopbygningen og uddyber:

- Vi har forberedt nedtagningsarbejdet i fem år, og det er imponerende at se, hvordan vores planlægning kulminerer på få sekunder, da Pioneering Spirits kæmpe kræfter løfter Tyra-feltets hovedplatform svarende til to Eiffeltårne. Det er første gang i Danmark, at vi laver så tungt et løft, og det sker endda 225 kilometer ude på Nordsøen. Med løftet veloverstået har vi gjort plads til det nye højteknologiske Tyra, som vi forventer vil producere med et 30 pct. lavere klimaaftryk.

FAKTA – 'Pioneering Spirit'

 • Ejet af Allseas, som er tildelt hovedkontrakten for nedtagning og genanvendelse af de to hovedplatforme på Tyra-feltet; beboelses- og procesplatformene Tyra Øst og Tyra Vest
 • Skibet er 477 meter langt, 124 m bredt og med et dæk svarende til 6 fodboldbaner
 • Skibet har plads til 571 personer
 • Max hastighed på 14 knob
 • Ballastkapacitet på 700.000 ton
 • Indeholder over 2.800 km kabler

Stort forberedelsesarbejde

I 2019 lukkede produktionen og gaseksporten fra Tyra-feltet, og siden da har et stort forberedelsesarbejde været igang for at gøre platformene klar til at blive taget ned.

- Vi er nået hertil takket være et tæt samarbejde med vores lokale partnere og leverandører for at planlægge og forberede nedtagningsarbejdet. Siden gaseksporten blev lukket sidste år har mere end 750 offshorefolk arbejdet ude på Tyra-feltet for at rengøre og klargøre platformene til nedtagningen, siger Morten Hesselager Pedersen.

Første del af nedtagningsarbejdet blev afsluttet i juni, hvor de mindre platforme på feltet blev fjernet af verdens største kranskib 'Sleipnir' og krævede millimeter-præcision, fordi platformbenene skal genbruges i det nye genopbyggede Tyra.

Total forventer, at anden del af nedtagningen, som udføres af 'Pioneering Spirit', bliver afsluttet i august.

De to hovedplatforme leveres hos Modern American Recycling Services’ (M.A.R.S.) genanvendelsesværft i Frederikshavn. Total forventer, at mere end 95 pct. af platformene kan genanvendes. 

Tyra-feltet ventes genåbnet i 2022.

Videoen er produceret af Total Danmark.

Fakta – Tyra-genopbygningen

 • Total er Tyra-feltets operatør på vegne af DUC – et partnerskab mellem Total (43,2%), Noreco (36,8%) og Nordsøfonden (20%).
 • En genopbygning af Tyra-feltet er nødvendig på grund af naturlig nedsynkning af kridtreservoiret efter mange års produktion, som har ført til, at platformene er sunket ca. 5 meter over de seneste 30 år. Dette har reduceret afstanden mellem havet og platformenes dæk.
 • Tyra er Danmarks største naturgasfelt, og feltet er center for forarbejdning og eksport af mere end 90% af naturgassen produceret i den danske Nordsø. Produktion og eksport fra feltet blev lukket i september 2019.
 • Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hovedelementer: nedtagning samt genanvendelse og bortskaffelse af de gamle Tyra-platforme; genbrug og 13 meters forlængelse af de nuværende platformben på seks platforme, som vil få nye overdele (topsites); samt en helt ny procesplatform og en helt ny beboelsesplatform.
 • Det ventes, at Tyra vil nå en topproduktion svarende til 60.000 tønder per dag efter 2022, hvilket repræsenterer naturgasforbruget svarende til 1,5 millioner danske husstande.

Læs også: Gigant-fartøj i position til Tyra-projekt

Artiklen er en del af temaet VIDEO.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062