23948sdkhjf

Småøerne håber på gratis færger EFTER sommerferien

Regeringen lægger op til gratis færgeture for bløde trafikanter i juli. Småøernes formand vil hellere vente

Regeringen vil gøre overfarten på 49 sejlruter gratis for cyklister og gående som en del af en kommende sommerpakke.

Det vil ifølge Transport- og Boligministeriet gælde indenrigssejladser som for eksempel Hou-Tunø eller Esbjerg-Fanø. Men også på de længere overfarter som Aarhus-Sjællands Odde samt Køge-Rønne lægges der op til gratis sejlads for bløde trafikanter.

Regeringen lægger op til, at initiativet skal gælde i juli. Men selvom man i Sammenslutningen af Danske Småøer er glade for, at regeringen har tænkt øerne ind i genopretningen af samfundsøkonomien, ville det ifølge formand Dorthe Winther være mest hensigtsmæssigt, hvis det blev gældende efter skolernes sommerferie.

- Vi vil foreslå, at man skyder det til august og september –  altså efter skolernes sommerferie. Det er her, der er mest brug for det, siger hun.

Ud fra de foreliggende bookinger er der ifølge øernes formand godt fyldt op på øerne i juli. Det skyldes, at mange danskere vælger at holde sommerferien herhjemme.

- Og turistaktørerne på mange småøer har ikke umiddelbart mulighed for at skrue op for kapaciteten, siger Dorthe Winther.

Blandet modtagelse

Nogenlunde samme udmelding kommer fra Ærøxpressens direktør Boye Kromann.

- Overordnet set er vi da glade for udspillet, men vi havde meget gerne set, det blev skudt til senere i sæsonen. For netop juli, hvor man vil gøre det gratis for de passagerer, er vi allerede booket godt op, og det gælder nok også de andre færger til og fra øerne, siger han til Fyens.

Boye Kromann forklarer, at det tilmed kan blive en administrativ byrde, fordi færgeselskabet vil skulle refundere de allerede købte billetter, hvis regeringens forslag bliver ført ud i livet.

På Samsø er der på den anden side stor begejstring over forslaget.

- Normalt har vi Samsø Festivalen i uge 29, og den er aflyst. Det her vil være et fantastisk godt alternativ. Det kommer som sendt fra himlen, siger Carsten Kruse, der er direktør i Samsø Rederi, til TV2 Østjylland.

Skal passe med skoleferie

I Sammenslutningen af Danske Småøer peger Dorthe Winther desuden på, at det kan blive et problem for øboerne at komme frem og tilbage i juli, hvis det er her, det store træk på færgeruterne kommer til at ligge. Omvendt ser hun ordningen som et kærkomment plaster på såret for turismen på småøerne, hvis den kan falde i august og september i stedet.

- Jeg tror bestemt, at det kan være med til at bevare nogle arbejdspladser - og måske skabe nogle nye. Vores turisterhverv skulle jo have startet sæsonen i påsken. Mange har 20 pct. af omsætningen i perioden fra påske til sommer, og den mangler de nu, siger hun og fortsætter:

- Det kan ikke umiddelbart indhentes i juli, fordi man ikke bare kan skrue op for kapaciteten. Så det at få en god eftersæson i august-september kan gøre en forskel for turisterhvervet, så erhvervet overlever og kan åbne igen til næste år.

Men transportminister Benny Engelbrecht (S) står dog fast på, at det skal gælde i juli, når danskerne holder ferie.

- Det ene aspekt er, at vi i skolernes sommerferie gerne vil sikre at kunne give nogle muligheder til danskerne for at holde ferie i Danmark. Samtidig vil vi gerne sikre, at det sker i landdistrikterne og på vores øer. Medmindre man flytter skolernes ferie til et andet tidspunkt, så er de to ting jo uløseligt forbundet, siger han til DR.

Der forhandles i denne uge på Christiansborg om forslaget.

Læs også: 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14