23948sdkhjf

Stadil-familie omstrukturerer shipping-forretning: Ny formand og flere konkurser

Som led i en ny koncernstruktur henter Christian Stadils familiekonglomerat Thornico med flere end 150 virksomheder nu en stærk profil ind til shippingdivisionen, hvor 75-årige Thor Stadil træder tilbage fra bestyrelsen.

I en pressemeddelelse oplyser Thornico, at udskiftningen er en del af en flerårig strategiproces, der startede tilbage i 2016, og som skal resultere i en enklere og mere gennemsigtig virksomhedsstruktur i familie-koncernen. 

Derfor kommer Ejner Bonderup til at afløse Thor Stadil som ny formand i Thorco Projects bestyrelse med virkning fra den 1. juni 2020.  

- Jeg ser, at vi inden for få år har en aktiv Thornico-bestyrelse, hvori de respektive formænd for en del af vores divisioner indgår; det vil sige der, hvor familien ikke selv bestrider posten. Det vil også gælde for Ejner Bonderup. Vi er kolossalt glade for, at en kapacitet i branchen som Ejner fremover tager styrpinden i vores shippingaktiviteter, siger Christian Stadil i pressemeddelelsen.

Slut med at eje skibe

En række strukturændringer og herunder også et par selvstændigt begærede konkurser har været en del af de seneste års transformation i Thornico-konglomeratets shippingdivision. Næste skridt i den strategi er en enklere struktur i divisionen, hvor man afslutter tiden som skibsejere og i stedet chartrer ind fra markedet.

I den forbindelse begærer man samtidig de eksisterende virksomheder konkurs, der var fokuseret på stålejerskab, for også formelt af afslutte et kapitel i koncernens historie. Thornico understreger i pressemeddelelsen, at der er tale om en egenbegæringer, hvor Thornico A/S selv er langt den største kreditor, og hvor hverken ansatte eller små kreditorer er involveret.

Ejner Bonderup fornemmer både ambitioner og muligheder i Thornicos shipping-forretning.

- Jeg glæder mig til at deltage i gennemførelsen af den asset-light strategi, der blev fastlagt for et par år tilbage i Thorco, og som enkelt sagt går ud på, at man ikke længere skal være skibsejere, men alene chartre ind fra markedet med relativ kort løbetid og ingen lange lastekontrakter, siger Ejner Bonderup i pressemeddelelsen. 

Ejner Bonderup er en velkendt skikkelse fra shippingbranchen med en baggrund i international shipping og over 30 års erfaring, hvor han blandt andet har boet i Japan, Australien og USA. Ud over 24 år i Lauritzen-gruppen, senest som ansvarlig for tørlastafdelingen, har han haft en ledende stilling i rederiet Norden samt siddet som CEO og partner i XO Shipping, som han forlod i 2019. 

Ikke idéelt med konkurser

De seneste års fokusering, herunder også med egenbegærede konkurser, fortsætter nu i regi af Thornico Shipping A/S og med konkret afsæt i Thorco Projects med Thomas N. Mikkelsen som CEO og Ejner Bonderup som ny bestyrelsesformand. 

Ifølge Thor Stadil, der sammen med sønnen Christian har opbygget Thornico i løbet af de seneste 20 år, havde det "i et historisk perspektiv" været idéelt at undgå at begære de nu lukkede virksomheder, der knytter sig til skibsejerskab, konkurs.

- Men shippingmarkedet er underlagt så store forandringer, at vi skal tilpasse os udviklingen og endeligt afslutte tilførslen af midler fra hovedkoncernen. Det er afgørende for mig og familien, at Thornico A/S selv er hovedkreditor, og at der hverken er medarbejdere eller mindre kreditorer i klemme. Vi gør rent bord så rent og principielt som muligt – og giver nu stafetten videre til nogle topfolk i branchen, siger Thor Stadil i pressemeddelelsen.

Det fremgår af meddelelsen, at Thornico A/S er langt største kreditor med et krav på cirka 75 mio. dollar. Beløbet udgør en del af det beløb, som Thornico har til gode ved gennem årene at have støttet Thor Shippings aktiviteter. Thornico har derfor gennem de seneste år afskrevet beløbet over driften, og det er således først og fremmest Thornico selv, der rammes ved konkurs. 

Læs også: To Thornico-skibe begæret konkurs inden salg

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11