23948sdkhjf

Tuco skal teste svingkøl fra Svendborg-iværksætter

Ny type køl fra Dacoma skal øge lasteevne og sødygtighed i mandskabsbåde

Tuco Marine Group har indgået et samarbejde med den nystartede Svendborg-virksomhed Dacoma om at teste en ny type køl, der svinger i modtakt med bølgerne.

Teknologien skal øge bådens sødygtighed og komforten ombord samt reducere forbruget af brændstof. I første omgang vil svingkølen blive integreret i en syv meter lang hurtiggående testbåd fra Tuco, hvor den for første gang blive testet til søs.

Det er Dacoma, der har udviklet teknologien bag den luftfyldte svingkøl, som går under betegnelsen Airkeel. Målgruppen er arbejds- og mandskabsbåde i offshore-industrien som Tucos Pro Zero-serie.

- Det unikke ved vores teknologi er, at den gør det muligt at sejle ud også på dage med dårligt vejr med mange bølger samtidig med, at den sparer penge på brændstof, siger Arnd Baurichter, direktør for og stifter af Dacoma, i en pressemeddelelse. 

De første forsøg vil fokusere på kølens evne til at kompensere for bådens krængning og rullen i søen. Den luftfyldte svingkøl i Airkeel-teknologien er computerstyret, og systemet skal fintunes og kalibreres, så svingkølen bevæger sig i den rette takt og i de rette udsving for at stabilisere fartøjet og øge dets opdrift.

I Tuco fortæller adm. direktør Jonas Pedersen, at han med Pro Zero-serien vil være på forkant med teknologi og innovation.

- Det er vigtigt for os at lære det fulde potentiale af Airkeel-teknologien at kende. Vores hurtige og ultralette arbejdsbåde kan anvendes meget alsidigt. Men vi søger hele tiden at kigge fremad for at øge bådenes virkefelt. Øget løfte- og lastkapacitet er to ekstra features, som vi gerne vil se testet i den nærmeste fremtid, siger han i pressemeddelelsen.

Dacoma blev stiftet i starten af 2019 med det formål at få den patenterede ide om svingkølen fra tegnebord til en prototype i fuld skala på blot et år.

- Vi har arbejdet virkelig hårdt på at nå det. Det kunne ikke have været muligt uden hjælp fra Fyns Maritime Klynge og vores sponsorer Den Danske Maritime Fond og Innovationsfonden. Med Tuco Marine Group i Fåborg har vi fundet den rette partner, kun 30 km fra os i Svendborg, som har såvel ekspertise med fartøjer og den indsigt i det maritime marked, som vil hjælpe os frem mod en lancering af vores produkt, siger Arnd Baurichter.

Læs også: VIDEO: Nu skal Tucos arbejdsbåde op at flyve

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11