23948sdkhjf

USA beskylder Kina for slyngelagtig fremfærd til søs

Spændinger mellem USA og Kina tager til i det sydkinesiske hav

USA siger i en skarpt formuleret erklæring lørdag, at Kina må stoppe sin "slyngelagtige fremfærd" i Det Sydkinesiske Hav.

Amerikanerne udtrykker også bekymring over rapporter om "provokerende handlinger" fra Kina vendt mod udvinding af gas og olie i omstridte farvande.

- USA er bekymret over rapporter om gentagne provokerende handlinger fra kinesisk side, som er rettet mod selskaber og lande, der søger efter olie og gas, hedder det i en mail fra det amerikanske udenrigsministerium.

- Kina bør indstille en brutal og bølleagtig og destabiliserende fremfærd, hedder det.

Tre sikkerhedskilder i regionen sagde fredag, at et overvågningsskib fra den kinesiske regering overvåger og følger et fartøj, som Malaysias statslige olieselskab, Petrona, har sendt til farvandet.

Tidligere på ugen, da overvågningsskibet 'Haiyang Dizhi 8' var ud for Vietnam, beskyldte en talsmand for Kinas udenrigsministerium USA for at bagtale og tilsværte Kina.

Kina har ifølge USA opstillet militære våben i området, blandt andet missiler til at sænke skibe, jord-til-luft missiler og elektronisk udstyr til at sabotere elektronisk kommunikation.

Kina, der har bygget baser på på meget små øer og klippeskær, gør krav på næsten hele det ressourcerige Sydkinesiske Hav, som også omfatter mange handelsruter.

Filippinerne, Brunei, Vietnam, Malaysia og Taiwan har også en række overlappende krav i regionen.

Kina er efter USA det land i verden, der har de største forsvarsudgifter.

I den amerikanske præsidentvalgkamp har Kina fået en større rolle i den seneste tid. Præsident Donald Trump har i annoncer skærpet sin kritik af Kina. Dette har til formål at mindske fokus på corona-pandemien og er samtidig et angreb på demokraten Joe Biden.

Med over 35.000 døde i USA og med rekordfald i alle økonomiske tal kan Trumps chancer for at blive genvalgt blive afhængigt af om, han kan få Kina på den politiske dagsorden, siger medlemmer af præsidentens stab.

Situationen er også vanskelig for Biden, som også skal lægge afstand til Kina uden at dæmonisere det.

I en ny video siger Biden, at de kinesiske myndigheder ikke har været ærlige om corona-krisen, men han kritiserer først og fremmest Trump.

- Den ubehagelige sandhed er, at Trump ikke gør nok, og at han lod USA ligge sårbart og udsat, da denne pandemi kom. Han ignorerede alle advarsler fra sundhedseksperter og efterretningstjenester, siger han.

Læs også: Forsvarskommandoen hæver sikringsniveau i Guinea-bugten

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094