23948sdkhjf

Norden bønfalder Unesco: Maritim kulturarv skal sikres

Livet omkring klinkbygningsbåde og traditionerne bag skal på listen over verdenskulturarv, mener en række organisationer i de nordiske lande
De nordiske lande er sammen gået til UNESCO for at argumentere for bevarelse af en fælles maritim kulturarv, nemlig de klinkbyggede træbåde.

Fra dansk side er det blandt andet Skibsbevaringsfonden, der er gået på barrikaderne og står bag ansøgningen sammen med en række fellow, nordiske organisationer om at få klinkbygningstraditionen på listen over verdenskulturarv.

"Den klinkbyggede båd er en særlig nordisk bådtype, der i flere tusind år har haft stor betydning for danskernes brug af havet. Bådene har gennem generationer bundet de nordiske folk sammen fra kyst til kyst, bragt Norden ud i verden og verden tilbage til Norden," skriver Skibsbevaringsfonden i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Klinkbådstraditionerne er helt centrale dele af vores kulturarv og kystkultur. I dag videreføres de gennem de få erhvervsfiskere, der stadig trækker deres klinkbyggede kystbåde op på standene i Nordjylland og gennem lokale maritime fællesskaber og private, spredt over hele Danmark. Selv om den klinkbyggede båd, de fleste steder, ikke længere er en betingelse for opretholdelse af livet, er livet omkring træbådene stadig vigtige og relevant for os i dag."

Stærke fællesskaber bag ansøgning
Antallet af klinkbyggede både og evnen til at bygge, vedligeholde og sejle dem, er gennem de senere år kraftigt formindsket. De mennesker, der kan dette, bliver færre. Og med dem forsvinder også de kundskaber, der gør det muligt at holde traditionerne i live. Derfor er det påkrævet med ekstra fokus, mener organisationerne bag.

- For os har fællesskaberne omkring træbådene en enorm værdi. Her bliver der passet godt på de stolte traditioner med at bygge, vedligeholde og sejle i smukke klinkbyggede både. De dygtige folk holder liv i en maritim kulturarv, der har udviklet sig igennem et par tusinde år, men nu hastigt er i gang med at blive afviklet, lyder det fra Skibsbevaringsfonden.

Sammen med ligesindede fra resten af Danmark, Island, Færøerne, Norge, Sverige, Ålandsørene og Finland har man taget kampen op for at nominere livet omkring de klinkbyggede både til UNESCO verdenskulturarv.

Bådtraditioner er i fare
Kulturminister Joy Mogensen er på vegne af den danske stat, medunderskriver på den fællesnordiske ansøgning til UNESCO.

Initiativet til UNESCO ansøgningen er taget af Forbundet Kysten i Norge. Netværket Nordisk Kystkultur har sikret den brede forankring i alle de nordiske lande. I Danmark står desuden Skibsbevaringsfonden, de lokale træbådsmiljøer samt Han Herred Havbåde, Træskibs Sammenslutningen og Vikingeskibsmuseet bag.

Den klinkbyggede båd er levende maritim kulturarv, som fortsat skal binde de nordiske lande sammen.

FAKTA:
• Klinkbygning beskriver konstruktionen af bådens skrog. Ved klinkbygning overlapper de vandrette planker hinanden.

• Der foregår fortsat nybygning af klinkbyggede fartøjer i Danmark, men i meget begrænset omfang. Ganske få bådeværfter bygger klinkbyggede fartøjer til erhverv. Enkelte museer og private bådebyggerier bygger klinkbyggede joller til privat brug eller som formidling af de maritime håndværk.

• Hver sommer er der talrige stævner og kapsejladser, hvor træskibene og sejlerne møder hinanden i nordiske havne. Netværket Nordisk Kystkultur knytter også stærke bånd imellem de nordiske landes maritime organisationer.

• Nordiske klinkbådstraditioner omfatter foruden bygningen også brugen og vedligeholdelse af bådene samt sikring af tilgængelighed til traditionelle materialer.

• Indskrivning af den nordiske klinkbygningstradition på UNESCOs liste vil sikre synlighed og bevidsthed om vigtigheden af at bevare klinkbådstraditionerne.

• Dette nordiske nomineringsprojekt er et led i opfølgningen af UNESCOs 2003 konvention om beskyttelse af den immaterielle kulturarv, som alle nordiske lande har underskrevet.

• Projektet med at få indskrevet nordiske klinkbådstraditioner på UNESCOs er støttet økonomisk af Nordisk ministerråd og Norsk kulturråd.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093