23948sdkhjf

Medie: Dan-Bunkering betalte postkasse-selskab i sag om jetbrændstof til Syrien

| Af Johannes Hartkopf-Mikkelsen | Tip redaktionen om en historie

Nye oplysninger viser, at Dan-Bunkering hjalp russisk militær med betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud, vurderer eksperter

En betaling fra Dan-Bunkering på 20 mio. kroner til et canadisk postkassefirma med tætte forbindelser til russere i Moskva, gennemført på anmodning fra russisk militær.

Det er kernen i de nye oplysninger, som DR nu afslører i sagen om leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien.

Her er den fynske virksomhed Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding sigtet for at have leveret jetbrændstof i strid med EU-sanktioner fra 2015 til 2017.

Og mens sagen hidtil har handlet om leverancer af brændstof, så viser nye oplysninger ifølge flere eksperter, at Dan-Bunkering også har hjulpet russisk militær med at lave betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud.

- Det må jo være et relativt godt indicium på, at man rent faktisk har villet det her. For man har stillet op der, hvor det ikke handlede om at få jetbrændstof fra A til B, men hvor det også handlede om at få pengene til at flyde i de rigtige retninger, siger Lars Krull, der er finansekspert og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Læs også: Bunker One åbner kontor i New Orleans

Også erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft hæfter sig ved de nye oplysninger.

- Det danske selskab har jo egentlig ikke nogen særlig rolle at spille her. De bliver sådan en skal, der lige bliver skudt ind og er med til at sløre handlen, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura.

Unødvendige pengespor

Ifølge oplysningerne overførte Dan-Bunkering i januar 2017 omkring 20 mio. kroner til firmaet Arcane Product Trading. Det var russisk militær, der havde bedt Dan-Bunkering købe og betale Arcane Product Trading for jetbrændstoffet. Efterfølgende hjalp Dan-Bunkering med at omlaste de knap 5.000 ton jetbrændstof til et russisk tankskib i Middelhavet, som herefter sejlede det videre til Syrien.

Oplysningerne fremgår af amerikanske retsdokumenter, som DR har sammenholdt med centrale kilder, fortrolige oplysninger hos myndigheder og oplysninger om skibes sejladser.

Læs også: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

Finansekspert Lars Krull undrer sig over, at det russiske militær beder Dan-Bunkering om at betale Arcane Product Trading for jetbrændstof, som militæret selv ønsker at købe.

- Der er nogle pengespor, som i virkeligheden forekommer unødvendige, hvis det var en helt legal transaktion til en legal destination, siger Lars Krull.

Erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft er enig.

- Hvis jeg var Dan-Bunkering, ville jeg nok have undersøgt ganske nøje, hvordan det her egentlig hænger sammen. Hvem er ens samhandelspartnere? Hvorfor går transaktionerne, som de gør, spørger han.

Læs også: Regeringen vil have sanktionsenhed i EU efter Dan-Bunkering-sag

Kun en postkasse på adressen

Jetbrændstof bliver handlet i dollars, og USA har ligesom EU forbudt handler med jetbrændstof til Syrien. Hvis banker eller myndigheder har mistanke om, at der foregår ulovlige handler, kan de blokere betalingerne.

Det kan være baggrunden for, at det russiske militær ifølge sagens oplysninger beder Dan-Bunkering foretage købet, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Når vi ser alle de andre oplysninger, der ligger i sagen, så bliver det ret tydeligt, at russerne ikke bare kan gå ud og købe. For amerikanerne er i den grad opmærksomme på, hvad der sker, siger han.

DR har undersøgt, hvad der gemmer sig bag Arcane Product Trading, som oversat til dansk betyder ”Hemmelige Produkthandler”. En gennemgang af erhvervsregistre viser, at firmaet har adresse i fire lande i tre verdensdele. Betalingen på omkring 20 mio. kroner gik ifølge sagens oplysninger til en afdeling af virksomheden i Canada. DR har opsøgt adressen, som ligger i et område med kontorhoteller i udkanten af millionbyen Quebec. Her fortæller receptionisten i bygningen, at Arcane Product Tradings nøjagtige adresse er en postkasse, hvor der også er registreret snesevis af andre virksomheder.

Læs også: Bagmandspolitiet ransager Dan-Bunkering i Middelfart

Oplysninger fra erhvervsregistre viser, at Arcane Product Tradings canadiske afdeling er ene-ejet af en anden afdeling af firmaet, som ligger i Dubai. Her er en russisk direktør, som på sociale medier oplyser, at han er bosat i Moskva og arbejder i en af Arcane Product Trading i Moskva. Og mens der ikke er spor af ansatte hverken i Canada, i Dubai eller på Cypern, hvor virksomheden også har adresse, så oplyser flere russere på sociale medier, at de bor i Rusland og arbejder hos Arcane Product Trading.

- Hvis vi siddet og set udenlandske film, så ville vi jo nok have sagt, at det her er et russisk cover-up. Det er et selskab etableret af russere, drevet af russere og arbejder for russiske interesser, siger finanseksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Ikke anklaget i USA

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser i en skriftlig kommentar til DR, at han forventer, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet undersøger de nye oplysninger om Dan-Bunkerings betalinger.

- Jeg forventer, at SØIK er opmærksom på alle relevante aspekter af denne sag. Det gælder selvfølgelig også, hvis der skulle være elementer, der ikke tidligere har været fremme i offentligheden, lyder det fra justitsministeren.

Læs også: Medie: Russere overførte millioner til Dan-Bunkerings ejerselskab

Ifølge anklagemyndigheden i USA begyndte russisk militær allerede i januar 2016, altså et år forud for transaktionen med Arcane Product Trading, at bruge virksomheder som Dan-Bunkering til at gennemføre betalinger i dollars for at omgå sanktioner og skaffe jetbrændstof til brug i krigen i Syrien.

Dan-Bunkering er ikke anklaget i den amerikanske sag og har tidligere oplyst til DR, at de har samarbejdet med myndighederne i USA.

DR har gennem flere dage har haft en dialog med virksomhedens advokat om de nye oplysninger, men Dan-Bunkering har ikke forholdt sig til den konkrete kritik, som nu bliver bragt frem. I en mail til DR har Dan-Bunkerings advokat skrevet, at ”transaktionerne er helt sædvanlige”.

Dan-Bunkering har flere gange afvist at have brudt nogen sanktioner. Og da sigtelsen mod den administrerende direktør for ejerselskabet Bunker Holding, Keld Demant, kom frem i sidste uge, skrev han i en pressemeddelelse, at ”otte danske myndigheder, der har undersøgt sagen, har d.d. ikke fundet handler, der strider mod nogle sanktioner.”

Ifølge direktøren har de amerikanske myndigheder i deres undersøgelser af brændstofleverancer til Syrien renset Dan-Bunkering for mistanke, og han forventer, at de danske myndigheder når frem til samme resultat.

Ingen er tiltalt i sagen i Danmark.

Arcane Product Trading afviser i en mail til DR at have været involveret i noget ulovligt.

Læs også: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus 1

Stærkt forynget færge sat til salg

Ny broforbindelse over Kertjstrædet sender 35 år forynget tidligere dansk færge ud på markedet

Plus

Norsk rederi overtager dansk slæber

Tidligere Svitzer-skib var forbi Struer-rederi inden det nu er på vej til Norge

Plus

Nye MR- og LR1-skibe til Torm

Torm indledte året med overtagelse af nybygninger hos Guangzhou Shipyard

Plus

Kampen om De danske Stræder – del II

Om tiden efter Den Anden Verdenskrig med (vest)tyske Schnellboote, om Hans-Helmut Kloses nye rolle og om Operation Jungle

Plus

Stort input af BP-skibe til Maersk Tankers

11 skibe fra BP Shipping er nu kommet under dansk flag efter managementaftale med Maersk Tankers sidste år

Nyhedsbrev

8.523 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Stena-rederi rykker til Danmark fra Sverige

Den danske tonnageskat lokker nu tankrederiet Concordia Maritime til Danmark, skriver Sjöfartstidningen

Online Avis Arkiv
Plus

Royal Arctic tager levering af nyt flagskib

’Tukuma Arctica’ har premiereanløb af Aalborg og Aarhus i marts, inden første tur nordover mod Nuuk den 10. april

'Pacific Osprey' opdateret til ny hollandsk kontrakt

Der var færre piratangreb i 2019 – bare ikke i Guinea-bugten

Imens antallet af piratangreb globalt set faldt i 2019, blev dobbelt så mange søfolk kidnappet i Guinea-bugten som året før, viser tal fra IMB

Svitzer udpeger ny direktør for Americas

Regeringen udskyder beslutning om ny oliejagt i Nordsøen

Maersk Tankers øremærker barsel til mænd globalt

Plus

Dyre boreskibe tynger Stena

Dramatisk år for Stena-konglomeratet, hvor gigantiske nedskrivninger på milliarddyrt materiel tynger regnskabet. Men skibsreder Dan Sten Olsson nægter fortsat at sælge ud af de dyre boreskibe

Northern Offshore indtager Japan med ny alliance

En alliance med japanske NYK Line skal bane vejen for, at offshore vind-rederiet Northern Offshore Services kan indtage det voksende marked i øst

Handelsaftale kan ramme dansk eksport til Kina

Dee4 hyrer tidligere teknisk chef fra Norden

Klaus G. Andersen formand for ny brancheforening

Handelskrig nedtrappes med ny aftale mellem USA og Kina

Plus

Nordjyder henter stort overskud på at smøre skibsmotorer

Nordjysk virksomhed tjener stadig godt på at smøre skibsmotorer HJ Lubricators har tilsyneladende greb om et marked, som giver udfordringer på grund af handelskrig og shipping-krise

Plus

Torms CFO: Medarbejderne kan være stolte af ny bankaftale

En ny omlægning af gæld for 3,3 mia. kroner giver Torm ro til at fokusere på driften, siger finansdirektør til Søfart

Semco og Bladt vinder US-kontrakt sammen

Milliard-investeringer skal trække internationale kunder til Aalborg Havn

Plus

PROFIL: De røde skibes forretningsudvikler

Flemming Hjorth blev i fjor hentet til Esvagt, hvor han har fået til opgave at finde nye måder at udnytte offshorerederiets skibe og derved udvide porteføljen af services til kunderne

Plus

Tæt trafik i ’Dødens Havn’ i Brasilien

GALLERIET

Bimco udpeger topchef med erfaring fra Royal Navy

Plus

Gorissen Federspiel udnævner to managing counsels

Bjarke Ingels-fans overhalet af børn

DFDS udpeger ny teknologi-direktør

Shipserv finder ny CEO i egne rækker

Plus

Få nu gang i batteridriften!

Aarhus Havn klar med ny direktør

Skibsteknisk hæderslegat gik til DTU-kandidat

Fritz Ganzhorn starter ny virksomhed

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ajos flytter øst-afdeling og udvider faciliteter

Germanium glas fra Mirit Glas

Konkurrence - Vind en LEGO TECHNIC® mobilkran!

PLM-software partnerskab

Hvordan griber du leverandørstyring an?

Leasing af genbrugt IT - forbedrer jeres likviditet

Vejledning til håndtering af din flåde

Brugt grej købes kontant

Ny salgschef hos Klingspor

Har du fået REOLER på hjernen?

Sikker håndtering af papirsække med moderne vakuumteknologi

Specialfremstillede gummiprofiler i europæisk topkvalitet

Hvordan bygger du en bro fra OHSAS 18001 til ISO 45001?

NOS A/S har stålwirer i mange størrelser og konstruktioner

Til Kloakmessen med splinternyt koncept

Ambitiøs Area Sales Manager til Region Sjælland

Tid til nyt faldsikringsudstyr?

Gør det kommende år lidt lettere… Gør som 6.700 andre...

Spidex kobling

Åbent hus HF-søfart Ærø

AutoCAD Grundlæggende

Job: Area Sales Manager til Nord- og Vestjylland

Er I parate til at konvertere til ISO 45001:2018.

Ny kran video > Funktioner som løfter din virksomhed

Helt elektrisk med strithår eller store mængder hårgelé?

Send til en kollega

0.141