23948sdkhjf

Medie: Dan-Bunkering betalte postkasse-selskab i sag om jetbrændstof til Syrien

| Af Johannes Hartkopf-Mikkelsen | Tip redaktionen om en historie

Nye oplysninger viser, at Dan-Bunkering hjalp russisk militær med betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud, vurderer eksperter

En betaling fra Dan-Bunkering på 20 mio. kroner til et canadisk postkassefirma med tætte forbindelser til russere i Moskva, gennemført på anmodning fra russisk militær.

Det er kernen i de nye oplysninger, som DR nu afslører i sagen om leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien.

Her er den fynske virksomhed Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding sigtet for at have leveret jetbrændstof i strid med EU-sanktioner fra 2015 til 2017.

Og mens sagen hidtil har handlet om leverancer af brændstof, så viser nye oplysninger ifølge flere eksperter, at Dan-Bunkering også har hjulpet russisk militær med at lave betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud.

- Det må jo være et relativt godt indicium på, at man rent faktisk har villet det her. For man har stillet op der, hvor det ikke handlede om at få jetbrændstof fra A til B, men hvor det også handlede om at få pengene til at flyde i de rigtige retninger, siger Lars Krull, der er finansekspert og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Læs også: Torben Østergaard-Nielsen ville gerne undvære olien

Også erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft hæfter sig ved de nye oplysninger.

- Det danske selskab har jo egentlig ikke nogen særlig rolle at spille her. De bliver sådan en skal, der lige bliver skudt ind og er med til at sløre handlen, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura.

Unødvendige pengespor

Ifølge oplysningerne overførte Dan-Bunkering i januar 2017 omkring 20 mio. kroner til firmaet Arcane Product Trading. Det var russisk militær, der havde bedt Dan-Bunkering købe og betale Arcane Product Trading for jetbrændstoffet. Efterfølgende hjalp Dan-Bunkering med at omlaste de knap 5.000 ton jetbrændstof til et russisk tankskib i Middelhavet, som herefter sejlede det videre til Syrien.

Oplysningerne fremgår af amerikanske retsdokumenter, som DR har sammenholdt med centrale kilder, fortrolige oplysninger hos myndigheder og oplysninger om skibes sejladser.

Læs også: Generationsskiftet er på plads i USTC

Finansekspert Lars Krull undrer sig over, at det russiske militær beder Dan-Bunkering om at betale Arcane Product Trading for jetbrændstof, som militæret selv ønsker at købe.

- Der er nogle pengespor, som i virkeligheden forekommer unødvendige, hvis det var en helt legal transaktion til en legal destination, siger Lars Krull.

Erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft er enig.

- Hvis jeg var Dan-Bunkering, ville jeg nok have undersøgt ganske nøje, hvordan det her egentlig hænger sammen. Hvem er ens samhandelspartnere? Hvorfor går transaktionerne, som de gør, spørger han.

Læs også: Global Risk Management skifter ud i toppen

Kun en postkasse på adressen

Jetbrændstof bliver handlet i dollars, og USA har ligesom EU forbudt handler med jetbrændstof til Syrien. Hvis banker eller myndigheder har mistanke om, at der foregår ulovlige handler, kan de blokere betalingerne.

Det kan være baggrunden for, at det russiske militær ifølge sagens oplysninger beder Dan-Bunkering foretage købet, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Når vi ser alle de andre oplysninger, der ligger i sagen, så bliver det ret tydeligt, at russerne ikke bare kan gå ud og købe. For amerikanerne er i den grad opmærksomme på, hvad der sker, siger han.

DR har undersøgt, hvad der gemmer sig bag Arcane Product Trading, som oversat til dansk betyder ”Hemmelige Produkthandler”. En gennemgang af erhvervsregistre viser, at firmaet har adresse i fire lande i tre verdensdele. Betalingen på omkring 20 mio. kroner gik ifølge sagens oplysninger til en afdeling af virksomheden i Canada. DR har opsøgt adressen, som ligger i et område med kontorhoteller i udkanten af millionbyen Quebec. Her fortæller receptionisten i bygningen, at Arcane Product Tradings nøjagtige adresse er en postkasse, hvor der også er registreret snesevis af andre virksomheder.

Læs også: Dan-Bunkering Stamford forfremmer Bunker Trader

Oplysninger fra erhvervsregistre viser, at Arcane Product Tradings canadiske afdeling er ene-ejet af en anden afdeling af firmaet, som ligger i Dubai. Her er en russisk direktør, som på sociale medier oplyser, at han er bosat i Moskva og arbejder i en af Arcane Product Trading i Moskva. Og mens der ikke er spor af ansatte hverken i Canada, i Dubai eller på Cypern, hvor virksomheden også har adresse, så oplyser flere russere på sociale medier, at de bor i Rusland og arbejder hos Arcane Product Trading.

- Hvis vi siddet og set udenlandske film, så ville vi jo nok have sagt, at det her er et russisk cover-up. Det er et selskab etableret af russere, drevet af russere og arbejder for russiske interesser, siger finanseksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Ikke anklaget i USA

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser i en skriftlig kommentar til DR, at han forventer, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet undersøger de nye oplysninger om Dan-Bunkerings betalinger.

- Jeg forventer, at SØIK er opmærksom på alle relevante aspekter af denne sag. Det gælder selvfølgelig også, hvis der skulle være elementer, der ikke tidligere har været fremme i offentligheden, lyder det fra justitsministeren.

Læs også: Bunker Holding udfordrer Monjasa i Vestafrika

Ifølge anklagemyndigheden i USA begyndte russisk militær allerede i januar 2016, altså et år forud for transaktionen med Arcane Product Trading, at bruge virksomheder som Dan-Bunkering til at gennemføre betalinger i dollars for at omgå sanktioner og skaffe jetbrændstof til brug i krigen i Syrien.

Dan-Bunkering er ikke anklaget i den amerikanske sag og har tidligere oplyst til DR, at de har samarbejdet med myndighederne i USA.

DR har gennem flere dage har haft en dialog med virksomhedens advokat om de nye oplysninger, men Dan-Bunkering har ikke forholdt sig til den konkrete kritik, som nu bliver bragt frem. I en mail til DR har Dan-Bunkerings advokat skrevet, at ”transaktionerne er helt sædvanlige”.

Dan-Bunkering har flere gange afvist at have brudt nogen sanktioner. Og da sigtelsen mod den administrerende direktør for ejerselskabet Bunker Holding, Keld Demant, kom frem i sidste uge, skrev han i en pressemeddelelse, at ”otte danske myndigheder, der har undersøgt sagen, har d.d. ikke fundet handler, der strider mod nogle sanktioner.”

Ifølge direktøren har de amerikanske myndigheder i deres undersøgelser af brændstofleverancer til Syrien renset Dan-Bunkering for mistanke, og han forventer, at de danske myndigheder når frem til samme resultat.

Ingen er tiltalt i sagen i Danmark.

Arcane Product Trading afviser i en mail til DR at have været involveret i noget ulovligt.

Læs også: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

Hold dig opdateret med Søfart

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu
Plus

Flere kvinder søger ind på Simac: "Det er jo fantastisk positivt"

På Simac er antallet af kvindelige ansøgere i 2020 steget markant og i alt er 20,5 pct. af ansøgerne kvinder. Flere af de maritime uddannelser arbejder på at få flere kvinder til at søge ind

Plus

Rektor om nye ansøgertal: "Det er gået over alle forventninger"

Nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der har været en stigning på 17 pct. i antallet af 1. prioritetsansøgninger til de maritime uddannelser i 2020. Rektorerne på flere maritime uddannelse er glade for tallene

Plus

Klaveness-selskab udnytter grøn finansiering til to nybygninger

Klaveness Combination Carriers vil bruge grøn finansiering til sine to nybygninger

Styrelse giver grønt lys til afslutning af Nord Stream

Energistyrelsen giver selskab bag russisk gasledning til Tyskland lov til at anvende fartøjer med ankre

Ny bestyrelsesformand i Total Danmark

Arnaud Le Foll bliver bestyrelsesformand for Total Danmark. Han er også direktør for Totals russiske forretning, skriver Shippingwatch

Plus

Ny maritim organisation udfordrer klassiske fagforeninger

Den nyoprettede organisation, Maritime People Club, med Fritz Ganzhorn i spidsen som direktør er netop nu i gang med at hverve medlemmer blandt søfartens folk, der er ansat på individuelle kontrakter. De vil ikke ses som en fagforening og har ingen interesse i overenskomster eller rammevilkår. Her er det rådgivning til den enkelte, der betyder noget

Nyhedsbrev

8.592 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Plus

Kriseramte Kleven Verft begærer sig konkurs

Det norske værft Kleven har søgt om konkurs, skriver Dagens Næringsliv. Det påvirker omkring 400 ansatte

Online Avis Arkiv
Plus

Rektor: "Man er ikke dømt til en karriere til søs"

Helle Bak Poulsen har siden februar været rektor på Marstal Navigationsskole på Ærø. Hun har gået på søfartsskole og sejlet med mange forskellige skibe, inden hun gik i land og blev søfartslærer

Ny kæmpekatamaran øger søkrigen på Skagerrak

Fjord Line har solgt katamaranen HSC Fjord Cat efter 16 års tjeneste og indsætter en ny på ruten Hirtshals-Kristiansand

Mærsk køber svensk logistikselskab for milliardbeløb

A.P. Møller-Maersk har købt den svenske logistikvirksomhed KGH Customs Services, oplyser selskabet

Plus

Fratrædende J. Laurtizen-topchef: "The job is done"

Mads P. Zacho, som hidtil har været adm. direktør for J. Lauritzen, forlader posten som direktør og koncernen. J. Lauritzen splittes op i to og får ny ledelse. Et skridt, der var forventeligt, mener Mads P. Zacho, som er tilfreds med, at hans arbejdsopgave hos rederiet er løst

Plus 1

Lederne Søfart afviser kritik fra ny maritim organisation

Lederne Søfart afviser kritik fra Maritime People Club, der påstår, at Lederne Søfart har bragt "misinformationer" om den nye, maritime organisation. Maritime People Clubs direktør står ved kritikken men vil videre

Stena Line går i gang med byggeriet af nye superfærger

I Kina er byggeriet af Stena Lines to nye, store færger i gang. Færgerne blev bestilt i 2018 og er begge 30 pct. større og mere energieffektive end de tidligere færger.Det forventes, at leveringen sker i 2022, men det er ikke offentliggjort, hvilken rute, der er tale om

"Jeg læste det på Twitter tirsdag aften kl. 22.53 og tænkte: Åhh nej"

Småøernes Færgeselskaber er skeptisk over for regeringens sommerpakke, der blandt andet indebærer gratis færgebilletter til danske øer i sommeren. Men det giver flaskehalsproblemer i højsæsonen og færgerederierne skal kompenseres, lyder kritikken. Og så har politikerne ikke taget branchen med på råd

Galleri: Her er skrot-skibet, der ikke skulle have været skrottet

Gratis færger skaber lange køer flere steder i landet

Øboer må blive på fastlandet, fordi færger er fyldt op af turister, skriver TV2 Øst

E-Fuels og PtX
Norske afskibere sender nulemissions-skib i udbud

Maritime leverandører kigger langt efter ordrer

Ni kidnappet fra BW-fartøj ved Nigeria

Plus

Rapport: Maritime uddannelser er for meget maskine og for lidt menneske

Ny rapport kortlægger de seks væsentligste årsager til, at kvinder ikke vil forfølge en karriere i søfarten. Det anbefales f.eks. at gøre mere for at ændre arbejdskulturen til søs

Ærøfærgerne blæst bagover af gratis bookinger

Plus

Sejlede verden rundt med Nordkaperen og rekrutterer nu nye Maersk-kadetter

Christina Stephanie Andersson står i dag for rekruttering af nye Maersk-kadetter i Svendborg. Hun er selv styrmand og har lånt Nordkaperen i 2,5 år

Plus

"Når man arbejder på et skib i fem måneder, får man virkelig lært noget"

23-årige Andy Cecil Brink Jensen er dækskadet hos Mærsk og uddanner sig til skibsfører på Simac i Svendborg

Damen-værft ramt af corona-udbrud

Svitzer Europe får ny COO fra Maersk Drilling

Danske Rederier udnævner vice-administrerende direktør

Tysk-kinesisk brændselscelle på vej ud i skibsfarten

Plus

Leder: Desperate søfolk! Hvem banker i bordet?

CEO: Løsningen på Maersk Drillings kvaler er olie og gas

DEBAT: Danske Havne tager helt fejl

Transmissions-gigant slår sig ned i Danmark

Ørsteds topchef siger farvel efter otte år i front

Lad os tænke folkesundhed bredere end krydstogt

Plus

Lods nummer 1 går fra borde – sådan da

Desmi-ejer køber værft i Aalborg

Aarhus' nye havnedirektør er tiltrådt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HUSK! Vi har åbent som normalt hele sommeren!

Lej dit løftegrej hos Carl Stahl A/S

Hvad siger du til et gratis miljøtjek?

Er du leverandør til Banedanmark?

Sommerferie – men vi holder åbent

Busch Vakuumteknik Ønsker god sommerferie

Leverandørsamarbejde er en tillidssag for Lindab

Produktnyhed hos Carl Stahl A/S: Ergolash surringer

ISO 14001 Inspirationsseminar

NOS A/S – din faldsikrings specialist.

Nye og Brugte kranløsninger sælges af stålspecialisten

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

Anna bygger outlet-butik til designmøbler

Kæmpeordre på 20-mands moduler til Nyt OUH

Hvad er Dyneema®?

Hvorfor er der en blå label på dit løfteudstyr?

Løfteposer og værktøjsholdere hos Carl Stahl A/S

Spidex kobling

Safeguards: Undgå varmvalset fra Tyrkiet, køb EU-stål

Lemvigh-Müller kåret som Eliteleverandør for andet år i træk

Planåg med unik kapacitet

NOS A/S – din løftegrejs specialist

Tre trin for at finde dit nye brandsikre skab fra DENIOS

Formstøbte gummikomponenter i topkvalitet

Få konkrete værktøjer og sparring til dine interne audits

Send til en kollega

0.173