23948sdkhjf

Staten investerer i brint som bunker

Den danske stat putter 80 mio. kroner i Green Lab Skive, der skal udvikle næste generation af grønne brændstoffer til fly- og skibsfarten

Med udmøntningen af den såkaldte Energilagringspulje rykker dansk brint- og metanolproduktion op i en helt ny industriskala.

Det skriver E-on i en pressemeddelelse, efter den danske stat har bebudet en investering på 80 mio. kroner i Green Lab Skive. Investeringen gør anlægget til Danmarks største anlæg til produktion af brint og metanol til transportsektoren.

I E-on Danmarks biogasforretning vurderer direktør Michael Rønning Dalby, at det næste trin i den grønne omstilling bliver at få omdannet den grønne strøm til brændstoffer, som kan fortrænge de fossile brændsler, hvor det i dag er svært.

- Med dette projekt bliver vi sammen med vores partnere Danmarks største producent af grøn metanol, som f.eks. vil kunne bruges i søfarten, siger han i pressemeddelelsen.

Ved at udnytte strøm fra vindmøller i de perioder, hvor produktionen overstiger efterspørgslen, kan strømmen lagres i andre energiformer. Det er de såkaldte elektrofuels et eksempel på. Her kombineres strøm og brint med CO2 fra biogasproduktionen, som bliver til metanol, der kan hældes direkte i skibenes tanke.

I regeringen mener klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at Danmark skal indtage en global lederrolle og være frontløber på teknologi til lagring og konvertering af grøn strøm.

- Vi har et godt udgangspunkt med den viden og teknologi, der er udviklet i Danmark og særligt i den danske vindindustri. Det fundament skal vi bygge videre på, siger han. 

Foruden Green Lab Skive har også Everfuel og A/S Dansk Shell fået del i de 128 mio. kroner i Energilagringspuljen. Sammen skal de to partnere stå for et anlæg i Fredericia, der skal producere og lagre brint i Fredericia.

Læs også: Shipping-organisationer vil have ny afgift på brændstof

Artiklen er en del af temaet SØFART TEMA: Røgrensning og alternativ bunker.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156