23948sdkhjf

Rønne Havn jubler over plan om mega-vindmøllepark

Den bornholmske havn er allerede udbygget med 150.000 kvadratmeter, som er øremærket til offshore-vind aktiviteter
Rønne Havn har svært ved at få armene ned over Ørsteds forslag om at bygge en gigantisk vindmøllepark ud for Rønne og kombinere den med en fabrik til grønt brændstof.

- Ørsteds forslag er god musik i vores ører. Vi har bygget et 150.000 kvadratmeter stort havneområde, som er øremærket offshore wind-aktiviteter og hvor kajerne har en bæreevne på op til 50 ton pr. kvadratmeter. Vi har derfor den rette infrastruktur til rådighed mhp. at levere akkurat det som offshore wind-markedet efterspørger, udtaler Thomas Bendtsen, adm. direktør for Rønne Havn.

- Vi har tidligt set de muligheder der ligger i farvandet omkring Bornholm, og tanken omkring at bygge en møllepark så stor, at den kan levere strøm til ikke blot Sjælland og Bornholm, men også dele af Polen og måske Tyskland og Sverige stiller vi os da positivt overfor, tilføjer han.

Flere arbejdspladser

Hvis det lykkes at skabe bred politisk opbakning til projektet, kan det ifølge havnechefen betyde, at der kan etableres flere arbejdspladser som direkte følge af grøn energi i Østersøen.

- Og det er da fjollet at tale om at bygge en kunstig og fordyrende ø i Nordsøen, når vi allerede har en energi-ø – i form af Bornholm, som endda ligger lukrativt i forhold til alle de screenede havvind-områder i farvandet omkring Bornholm, siger Thomas Bendtsen.

Hermed henviser han til en anden idé om at bygge en kunstig ’energiø’ i Nordsøen, omgivet af hundredvis eller endda tusindvis af havvindmøller, som kan levere el til de omkringliggende kystlande. En idé, som regeringen og dens tre støttepartier har skrevet det ind i et forståelsespapir for de kommende års politik.

Problemet med dette projekt er ifølge Politiken , at det er så teknisk svært og dyrt, at det næppe kan lade sig gøre i tide til at nå regeringens klimamål for 2030. Derfor har Ørsted, som er verdens største havvindmølleejer, foreslået, at man i stedet kigger mod Bornholm.

- Her behøver man ikke at bygge og dræne som i Nordsøen. Så man kan bruge den infrastruktur, der allerede er på plads, og længe før 2030, siger Martin Neubert, Ørsteds havvindmøllechef, til Politiken.

Artiklen er en del af temaet Wind Europe 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11