23948sdkhjf

EU godkender ny udsættelse af brexit

Storbritannien skal senest forlade EU-samarbejdet 31. januar næste år. Det er blevet besluttet mandag

Storbritannien kommer ikke til at forlade EU torsdag.

Det står klart, efter at EU's medlemslande har godkendt en udsættelse af brexit til 31. januar 2020. Det skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

- Beslutningen ventes at blive formaliseret skriftligt, skriver præsidenten.

Datoen er dog fleksibel, hvilket betyder, at briterne kan træde ud EU inden, hvis de endeligt får godkendt en aftale i det britiske underhus i London.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, bad i sidste uge modvilligt om tre måneders udskydelse af skilsmissen. Det var han forpligtet til, fordi parlamentet ikke stemte for den tidsplan, som premierministeren havde fremlagt.

Tredje gang

Det er tredje gang, at brexit bliver udskudt. Oprindeligt skulle briterne have været ude af samarbejdet 29. marts i år. Først blev datoen rykket til 12. april. Det skete, da daværende premierminister, Theresa May, ikke kunne finde opbakning til den aftale, hun havde forhandlet.

Johnson har genforhandlet store dele af den oprindelige aftale, men heller ikke den er blevet endelig godkendt. Nu har briterne så fået endnu tre måneder til at finde en løsning.

Afviser valg

Mandag eftermiddag forsøgte premierministeren at vinde opbakning i parlamentet til at udskrive valg 12. december.

299 stemte mandag aften for forslaget, mens 70 medlemmer stemte imod. Der skulle dog have været totredjedels flertal på mindst 434 stemmer, for at forslaget kunne gå igennem.

Alle medlemmer af oppositionspartiet Labour havde fået besked på at undlade at stemme ved mandagens afstemning.

Det er tredje gang, at Johnsons ønske om et valg bliver afvist i parlamentet. Den britiske regering vil dog tirsdag fremlægge et nyt forslag om valg, der bliver fremsat som et ændringsforslag. Det betyder, at det kan vedtages med simpelt flertal.

- Senere i aften vil regeringen give meddelelse om fremlæggelse af et ændringsforslag i forbindelse med et valg den 12. december, så vi omsider kan få realiseret brexit, sagde Boris Johnson i parlamentet efter afstemningen.

Men det er ikke den eneste mulighed, der foreligger angående valg i december.

Liberaldemokraterne og det skotske SNP har foreslået at holde valg 9. december - forudsat at EU siger god for at udskyde brexit til slutningen af januar.

Læs også: Esvagt gør klar til Brexit

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095