23948sdkhjf

Kronik: Grøn teknologi kræver vågne politikere

| Af Jenny N. Braat | Tip redaktionen om en historie

Maritimt Synspunkt: Den maritime branche har brug for politisk opbakning til navnlig demonstrationsprojekter

Ugens maritime synspunkt er forfattet af Jenny N. Braat, direktør for brancheforeningen Danske Maritime.

Kort inden de fleste danskere gik på sommerferie, fik vi en ny regering. Med sommeren på snarligt hæld er det nu tid til igen at trække i arbejdstøjet, og for såvel industrien som den nye regering er der vigtige opgaver, som ikke har godt af at vente.

I valgkampen stod klima og miljø øverst på dagsordenen, og der er derfor grund til at forvente, at disse emner vil blive toneangivende i den kommende tid. Den grønne dagsorden er vigtig for de fleste partier, og Danmark har en førerposition inden grønne teknologier og løsninger, som både forpligter og udfordrer.

Det gælder ikke mindst på det maritime område. Og det er da heller ikke uden årsag, at skiftende regeringer igennem mange år har haft et særligt fokus på Det Blå Danmark, som er en af Danmarks absolutte styrkepositioner. I dette årti er der udformet to vækstplaner for den maritime sektor, og der, hvor klima, miljø og maritim teknologi mødes, er der således nu et oplagt punkt for en ny dansk regering at sætte ind. For her kan vi fra dansk side gøre en forskel på klima- og miljøområdet ikke blot herhjemme, men i hele verden.

Dansk teknologi
Søtransport er med den laveste indvirkning på miljø og klima pr. transporteret enhed blandt de mest effektive transportformer. Men eftersom næsten 90 pct. af al transport sker til søs, sætter skibsfart et tydeligt aftryk på klima og miljø - faktisk svarer den samlede udledning af drivhusgasser fra den globale skibsfart til udledningen fra hele Tyskland. Det betyder, at hvis man reducerer udledningen fra ét skib, svarer det til at reducere udledningen fra et hav af biler.

Så godt som alle skibe i verdensflåden har dansk teknologi om bord. Hovedmotorerne på størsteparten af verdens skibe er designet i Danmark, og der findes dansk teknologi til måling og rensning af udledninger på næsten ethvert skib i verden. Rigtig mange af de systemer, skibene bruger, findes i både effektive og mindre effektive udgaver, og faktisk er det oftest de danske udgaver, der yder bedst.

Danmark har en betydende plads i IMO, hvor kravene til skibe stilles. Den eneste bindende internationale klimaregulering for sektoren er stadig det såkaldte EEDI-indeks for nye skibe, som IMO vedtog tilbage i 2014, og som Danmark havde en afgørende indflydelse på. Men skibe har en levetid på ofte omtrent 30 år eller mere, og klimadagsordenen kræver en hurtig indsats, som således må rettes mod ikke blot nye, men også eksisterende skibe.

Bæredygtige energikilder
IMO’s strategi for reduktion af drivhusgasser fra skibe sigter mod en forbedring af energieffektiviteten - og dermed reduktion af drivhusgasser - på 40 pct. i 2030. De fleste berørte skibe er allerede i drift i dag, og de skal opgraderes, hvis målet skal nås. Og det kan faktisk lade sig gøre med implementering af allerede eksisterende maritim teknologi. Det kan være optimeringer af fremdriftssystemer, brug af landstrøm fra bæredygtige energikilder, når skibe er i havn, supplering med vindenergi og ruteoptimering - eller energibesparende udstyr til fx pumper, opvarmning og andet udstyr.

Nye skibe er i dag langt mere energieffektive end ældre, så det samlede reduktionsmål på 40 pct. er bestemt opnåeligt, hvis der samtidig sættes skub i grønne investeringer til eksisterende skibe. Men det er ikke gratis, og hvis det er muligt at fortsætte med ældre og billigere skibe og dermed udskyde eller undgå nye investeringer, bliver det svært at indføre tidssvarende teknologier på eksisterende skibe. Selvom besparelserne i langt de fleste tilfælde over tid vil kunne betales af det lavere energiforbrug, har den mekanisme historisk vist sig utilstrækkelig til at sikre, at investeringerne også sker i det ønskede tempo. Det skyldes i høj grad strukturerne i rederibranchen, som kan være svære at ændre på kort sigt.

Nye teknologier
En måde at fremme de nødvendige investeringer er demonstrationsprojekter. Og her har vi brug for, at politikere kommer på banen, for det kan og bør ikke drives af virksomhederne alene.

Energiforbruget på skibe er stort, men det svinger også meget. Et projekt, der sigter mod at spare nogle få procent, kan nemt løbe ind i det problem, at andre skiftende forhold giver så store udsving, at det ikke er sikkert, hvor stor en del af besparelsen der stammer fra projektet. Et vellykket forsøg på at reducere brændstofforbruget med 5 pct. kan blive vurderet som fejlslagent, hvis skibet af andre grunde bruger et par procent mere end før. Her er det bedste det godes fjende, for sigter man mod at påvise en besparelse med få procentpoints nøjagtighed, er risikoen stor. Sigter man derimod mod en besparelse på 25 pct., gør det ikke så meget, hvis usikkerheden ligger på ca. 5 pct. Når det vi skal ramme en reduktion på 40 pct. i 2030, er der brug for at demonstrere, at der faktisk eksisterer teknologier, der kan nå det.

Der er forbedringer, der med sikkerhed kan reducere udledninger, men som alligevel ikke indføres, fordi det ikke med sikkerhed kan bestemmes, om tilbagebetalingstiden er to eller fem år. Der findes projekter, der ikke gennemføres, fordi tilbagebetalingstiden er længere end den charteraftale, skibet sejler under, og under hvilken det er chartreren, der betaler for brændstoffet.

Høje krav
Der må derfor afsættes midler til ambitiøse demonstrationsprojekter, som kan fremme anvendelsen af eksisterende teknologi, og der må sættes ind over for de kontraktbestemmelser, som hindrer innovation. I IMO må Danmark arbejde for, at der stilles høje krav, og at first movers inden for implementering af grønne løsninger tilgodeses og sikres, så det ikke er en fordel blot at vente til sidste øjeblik.

Den samlede absolutte mænge af drivhusgasser fra skibe være halveret inden midten af dette århundrede - selv med den forventede stigning i søtransport. Det kræver forskning og udvikling, og tidshorisonten indebærer, at de skibe, der skal sejle til den tid, skal bygges og designes snart. Danske designere kan løfte den opgave, men det er vigtigt, at vi ikke mister vores evner på dette vigtige område. Derfor må vi ikke nedprioritere forskning på vores universiteter og produktudvikling af praktiske løsninger. Anvendelse af alternative brændstoffer kan blive nødvendig, og her er vi i Danmark langt fremme inden for fx batteridrevne skibe.

Ved at satse på at indføre forbedret dansk teknologi på endnu flere skibe globalt, kan vi både skabe vækst i Danmark og reducere den globale klimapåvirkning fra skibsfart betydeligt. Et ambitiøst mål for et fossilfrit Danmark passer fint med et mål om fossilfri maritim teknologi. Og det ser vi frem til at drøfte indgående og løbende med de nyvalgte danske politikere.
Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Se billederne: Verdens største mobile havnekran er ankommet til Esbjerg Havn

Ambassadører til gruppearbejde hos Danske Rederier

Kolding Havn får ny bestyrelsesformand

Stena Bulk-CEO mødes med iransk minister

Iran i ny advarsel om usikre farvande

Nyhedsbrev

8.331 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Mærsk ude af dansk top 5

Online Avis Arkiv

SDK udvider med 12.000 kvm på Aarhus havn

Politiet genåbner sag om Mærsk-forurening af Nordsøen

Politiet har fået nye oplysninger om Maersk Oils udledning af miljøfarligt kemikalie i Nordsøen

Plus

Brexit uden aftale er hovedudfordringen hos DFDS

DFDS fastholder vækst og fokus på UK og Tyrkiet, men er mindre eksponeret fra negative takter i Europas største industrination

1

SØFART TEMA: Røgrensning og alternativ bunker
Shell chartrer 14 LNG-nybygninger

Iransk råolietanker har slukket AIS i Middelhavet

Italien opbringer redningsskib med migranter

Rateløft giver medvind til trængt produkttankrederi

Nyt om navne: Kendt ansigt til SH Group

Plus

Bimco: Stilhed før stormen i shipping

Én enkeltfaktor får afgørende indflydelse på hele branchen i de kommende måneder, vurderer shippingorganisationen

Plus 2

Forsker: Dansk fregat i Hormuzstrædet vil give falsk tryghed

Irans adfærd over for skibstrafikken hænger sammen med atomaftalen, fastslår Lars Erslev Andersen. Derfor forsøger europæerne at holde distance til amerikanerne

Plus

Værdien af danske rederier dykker på børsen

De fire store danske rederier har tabt markant i børsværdi henover sommeren - selv succeshistorien DFDS er nu slået omkuld af massiv global usikkerhed, der rammer alle rederiernes kernemarkeder på én gang

SØFART TEMA: Røgrensning og alternativ bunker
Heavy fuel rasler ned i pris forud for IMO 2020

Justitsministeren kritiserer politiet i Dan-Bunkering-sag

Justitsminister Nick Hækkerup kalder forløbet omkring Dan-Bunkering uskønt og langstrakt.

RAL vil åbne ny rute til USA

DSV gennemfører milliardopkøb af konkurrent

Medie: J. Lauritzen sælger bulk-skib

1

USA advarer Grækenland mod at assistere iransk tankskib

Plus

ØKs store hurtigløber fra Burmeister & Wain

The Motor Ship 1972: 60 år efter ‘Selandia’ – et containerskib med 75.000 hk

Plus

Det CO2-neutrale skib handler ikke bare om skibet

Ny HR-direktør i DFDS har erfaring fra Mærsk

hvad fatter gør...

Maersk Drilling i ny aftale om boreriggen Resolute

Rederier frygter angreb på skibenes systemer

Færre piratangreb i farvandet ud for Nigeria

Kaptajn på iransk olietanker i Gibraltar er anholdt

Mærsk-familie køber vindmøllefirma

1

Russiske krigsskibe og ubåd sejler gennem Storebælt

Et af verdens første digitale skibsregistre godt på vej

1

Mærsk Oil skyllede tonsvis af kemikalier ud i Nordsøen

OW Bunker-kurator stævnet med krav på halv milliard

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Opsæt din positioner med blot én finger...

Intelligente styreenheder - overvåger driften og planlægger vedligeholdelse!

DS Elcobyg ansætter erfaren betonmand

Invitation til Cruise & Ferry messe i Hamborg

Technoflex magnetiskkobling

”Jeg elsker min lille sjækel fra GN” – sagde ingen, nogensinde 

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Effektiv palleomsnøring og en sundere arbejdsstilling

Drønlækre kemikalieskabe fra DENIOS

Står du overfor en kompliceret løfteopgave?

Bliv klogere på Per Aarsleffs VDC strategi på BIM Forum 2019 d. 17/9

Kom nu ´Mulle... Du vil jo gerne være med i hulen ikk' Mulle?

Portalkran til CRH Concrete leveret af CERTEX Danmark A/S

Process Engineering A/S er for andet år i træk blevet Great Place to Work®-certificeret!

Technoflex Hydraulikstationer

Vejrbestandig Hydraulikslange - TESS Equator

Støbning af produkter i gummi (f.eks. i EPDM og Silikone)

inmsystems A/S styrker IT-sikkerheden med ISO27001

Skandinaviens største online-udvalg af bælge

Vi har løsningen til din load test opgave!

Revolutionerende design indenfor industriel HMI

Elektrisk NPDS kran - en innovativ båd kran hvor alle komponenter er beskyt...

Du går aldrig galt i byen med classic-line by DENIOS

Mission rent træ og klar til en ny behandling

Technoflex notstikker

Send til en kollega

0.19