23948sdkhjf

Norsk fregat skal afhændes efter forlis

Det bliver så dyrt at reparere den norske fregat 'Helge Ingstad', at det vil være billigere at få bygget et helt nyt skib. 

Det fremgår af en rapport fra norske Forsvarsmateriell, at regningen for at  genopbygge fregatten vil ende i spændet 12-14 mia. norske kroner. Til samenligning er vurderingen, at en helt ny fregat vil kunne kontraheres for 11-13 mia. norske kroner, svarende til imellem 8,5-10 mia. danske kroner. 

Eftersom der er større usikkerheder forbundet en genopbygning end med en ny fregat, er der ifølge det norske medie Nationen nu truffet beslutning om, at 'Helge Ingstad' skal afhændes. 

Det ligger også fast, at 'Helge Ingstad's operationelle kapacitet skal erstattes. 

- 'Helge Instads' forlis har betydelige konsekvenser for forsvaret af Norge. Vi har store havområder og en lang kystlinje. God patruljering til søs er helt essensielt for forsvaret af landet. Derfor har vi hele tiden været bevidste om, at den kapacitet, som 'Helge Ingstad' udgør, skal reetableres, siger Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ifølge Nationen i en pressemeddelelse.

Bakke-Jensen vil nu bede forsvarschefen om "et fagmilitært råd" til, hvordan den operationelle kapacitet kan erstattes. Indtil da har forsvaret fordoblet bemandingen på de sejlende fregatter. 

'Helge Ingstad' var på vej hjem fra en Nato-øvelse til flådebasen Haakonsvern ved Bergen, da den kolliderede med aframax-tankskibet 'TS Sola' ved 4-tiden om morgenen den 8. november sidste år. Det lykkedes kaptajnen på 'Helge Ingstad' at lægge fregatten ind ved kysten, hvor den dog ad flere omgange sank dybere ned. Først flere måneder senere lykkedes det at bjærge fartøjet. 

Læs mere: Overblik: Årets mest spektakulære kollision

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.14