23948sdkhjf

Kære maritime kolleger; der er store muligheder i FN’s verdensmål

| Af Af Lotte Lundberg | Tip redaktionen om en historie

DEBAT: Det danske maritime erhverv er vant til at agere agilt i international sammenhæng, og virksomhederne har været i front med at have gode løsninger klar til at understøtte bæredygtig vækst - Så lad os nu komme i gang!

Dette debatindlæg er skrevet af Lotte Lundberg, leder Den Danske Maritime Fond.

Via det just overståede folketingsvalg er den bæredygtige dagsorden, og herunder specifikt klimadiskussionen, for alvor kommet i fokus. På tværs af fløjene er der bred enighed om, at tiden nu er inde til at tage dette alvorligt. Ikke blot i det samfundspolitiske billede. Men også erhvervspolitisk. Folkemødet på Bornholm havde i år FN’s Verdensmål som det overordnede tema, ligesom årets VL Døgn i juni i FN Byen også var tilrettelagt i bæredygtighedens navn, idet en række markante stemmer var samlet for at inspirere de over 600 danske og udenlandske virksomheds- og organisationsledere til at sætte farten op i kapløbet om at nå FNs Verdensmål for en bæredygtig udvikling - og samtidig gøre en god forretning. Kommende fra en meget filantropisk tilgang og holdning til FN Verdensmål er der nu en klar strømning hen imod at inddrage bæredygtig vækst i det strategiske arbejde i virksomhederne og organisationer. Dermed er det ikke længere blot et spørgsmål om grundholdninger, værdisæt og CSR, men det er i høj grad blevet legitimt at inddrage Verdensmålene som en mulighed for at skabe forretningsmæssig vækst.

Bæredygtig shipping
Disse tanker er ikke nye for Det Blå Danmark, hvor vi har adresseret særligt klimaindsatsen i mange år. Som en del af FN, arbejder IMO (the International Maritime Organisation) aktivt med bæredygtig udvikling og de tilknyttede Verdensmål, idet man indser, at stort set alle Verdensmålenes elementer kun kan realiseres med en bæredygtig shipping- og transportsektor, som understøtter verdenshandel og global økonomisk vækst. Shipping er den mest bæredygtige transportform med laveste carbon footprint pr. transporteret godsenhed og anses af IMO som enabler for de fleste verdensmål. Også private virksomheder har sat sig endog strengere mål, herunder A.P. Møller - Mærsk.

Danmark i front
En række fonde arbejder allerede aktivt med særlige uddelingsprogrammer, der understøtter FNs 17 Verdensmål. Det er vi blevet inspireret af i Den Danske Maritime Fond. Vi finder, at der under denne dagsorden er nært tilknyttede muligheder for den danske maritime erhverv, og sektoren har berøringsflade med og kan påvirke aktiviteter under et betydeligt antal af FNs 17 verdensmål. Det bliver en agenda, der tiltagende vil drive forretningsstrategi, - adfærd og - vækst, forskning, uddannelse og ikke mindst bedre mulighed for rekruttering af de yngre generationer.

Og vi har noget at komme med i det maritime Danmark. Vi er verdens 6. største søfartsnation og verdens 7. største maritime industrination. Det danske maritime erhverv er vant til at agere agilt i international sammenhæng, og virksomhederne har været i front med at have gode løsninger klar til at understøtte bæredygtig vækst. Vi har derfor i Den Danske Maritime Fond besluttet at sætte et strategisk fokus på støtteansøgninger, der også kan underbygge og henføres til et eller flere af de 17 verdensmål. Hvad der ligger lige for, er maritime aktiviteter, der henhører under men ikke begrænset til Mål 4 - Kvalitetsuddannelse, Mål 5 - Ligestilling mellem kønnene / Mål 10 - Mindre ulighed, Mål 9 - Industri, innovation og infrastruktur, Mål 12 - Ansvarligt forbrug og produktion, Mål 13 - Klimaindsats, Mål 14 - Livet i havet.

Klar sammenhæng
Den Danske Maritime Fonds formål er at yde økonomisk støtte til initiativer, der kan medvirke til at fremme dansk skibsfart og værftsindustri inkl. udstyrsproducenter, således at nye arbejdspladser skabes, og branchen styrkes internationalt. Vi modtager gennemsnitligt omkring 150 ansøgninger om året, og blot dette års ansøgningsfelt år til dato har vist, at langt de fleste projekter allerede har en klar sammenhæng med og tilknytning til Verdensmålene, særligt indenfor klima og CO2 neutralitet, livet i havet, digitalisering og diversitet.

Vort generelle fokus i Den Danske Maritime Fond er at styrke og medvirke til at forme det fremtidige Blå Danmark gennem støtte af:

• rekruttering, udvikling og uddannelse af den nødvendige og fremtidsorienterede maritime arbejdskraft

• markeds- og praksisnær maritim forskning, produkt- og serviceudvikling og udvikling af nye forretningsmodeller

• aktiviteter indenfor fremtidens måde at effektivisere, optimere, automatisere og digitalisere i den maritime sektor

• den maritime sektors aktiviteter til fremme og understøttelse af FNs 17 Verdensmål, eksempelvis (men ikke begrænset til) klima, miljø, cirkularitet, innovation, uddannelse, lige muligheder

• aktiviteter, der fremmer kendskabet til Det Blå Danmark generelt, herunder støtte til politiske initiativer.

Early engagement
I vores uddelinger er vi risikovillige og stræber efter at præge udviklingen gennem fokusering på innovative og fremtidsorienterede projekter. Vi ønsker tillige, at initiativerne bedst muligt kommer til at gavne forskellige faglige og geografiske områder inden for Det Blå Danmark. Vi ønsker at bidrage med midler til relevante projektområder - fordelt mellem erhvervsmæssige og almennyttige uddelinger - for at styrke den langsigtede vækst. For erhvervsmæssige projekter prioriterer vi særligt early engagement funding af start-ups med risikovillig kapital (lån) men har også fokus på moderate risk initiativer i scale up/SMV segmentet. Vi ønsker at brede vore midler ud til flere modtagere af mindre bevillinger fremfor få større projekter.

Med vores udmelding om et mere strategisk fokus mod projekter, der også understøtter FNs 17 Verdensmål, håber vi på, at danske maritime virksomheder, danske maritime entreprenører og danske universiteter og uddannelsesinstitutioner med maritim tilknytning vil benytte sig af den mulighed, der ligger i at søge støtte til projekter indenfor disse temaer. Det vil vi gerne opmuntre Det Blå Danmark til at udnytte i endnu højere grad. Vi synes, det er et vigtigt signal at sende til aktører i den maritime sektor, at der er midler at hente til den gode ide, der kan fremme sektoren i arbejdet på at mobilisere kræfter til den bæredygtige vækst. Den Danske Maritime Fond støtter erhvervsmæssige projekter dels med lån på op til 50 pct. af projektbudgettet og dels yder donationer til almennyttige formål med et tydeligt erhvervsorienteret sigte.
Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Krydstogt boomer i Danmark trods miljøkritik

Antallet af krydstogtskibe og -gæster i Danmark vil ifølge turismenetværket Cruise Copenhagen fortsætte med at stige - også selv om debatten om skibenes forurening kaster et negativt lys over branchen

Danpilots fartøjer: Her er overblikket

Plus

Nu kan brexit gå i fem retninger

'Broen' rykker ét skridt nærmere Korsør

Trods ratefald: Værdistigninger i vente for VLCC'ere

Nyhedsbrev

Danske Havne vælger ny formand

Online Avis Arkiv

VIDEO: Flytning af fyr gik hurtigere end murermester havde drømt om

Nul uforudsete problemer og topprofessionelle folk er ifølge murermester årsag til vellykket flytning af fyr

Plus

Tab af kunde har kostet krydstogtgæster i Aarhus

Plus

Stena mister sin danske topchef

Erfaren dansk shippingmand har forladt både Stena Rederi A/S og posten som COO i Stena-konglomeratets tankskibsdivision

Plus

Krydstogtchef: Vi er nødt til at tage borgernes bekymringer alvorligt

5 SPØRGSMÅL til Claus Bødker, direktør, Cruise Copenhagen

Plus

Enhedslistens havnearbejder på hårdt arbejde for Georg Stage

SE BILLEDERNE: To folketingsmedlemmer fra Enhedslisten markerede deres støtte til det danske skoleskib, som ønsker bevilling til et ekstra togt, ved at tage en tur op i masten

Plus

Tidligere Mærsk-chef skal effektivisere Danpilot

Hos Mærsk og Seaspan har han været fast kunde hos Danpilot. Nu har Erik Merkes Nielsen indtaget hjørnekontoret i den danske lodsgigant og vil gøre den mere kundevenlig. For i fremtiden kommer kunderne ikke af sig selv

Rektor forlader Marstal Navigationsskole

Efter tre år på posten har Jeppe Carstensen valgt at søge nye udfordringer

Flyttedag for fyrtårn forbi kritisk fase

Plus

Vindmølle-skrot kræver nye løsninger og nye partnerskaber

Mange af de mere end 200 virksomheder i Esbjerg Havn er i fuld gang med at udvikle nye og mere rentable forretningsmodeller, der kan tage over efter de fede år i offshore-sektoren. Dekommissionering af vindmøller er en af de oplagte muligheder

Hvide Sande Shipyard tager ny hal i brug

Russisk isbryder ud for Norge sendte nødsignaler ved en fejl

Scandlines-færge får overhaling af drivlinen

Hybrid-færgen 'Schleswig-Holstein' får pull-thrustere, nyt dieselmaskineri og optimeret skrog

2

Semco skal vedligeholde den norske flåde

Næstveds økonomiudvalg vil have havn ud af byen

Mærsk opjusterer: Bliver milliarder mere værd på børsen

Nye ansigter hos Uni-Tankers

Plus

Se skibene: Årets største, dyreste og nyeste

Endnu en hektisk krydstogtsæson i København lakker mod enden. Søfart har samlet et udvalg af de mange spændende skibe, der anløb København i løbet af sommeren. Fotografierne er alle taget af den garvede skibsfotograf Anders Rydberg

Plus

"Fredericia er den naturlige arvtager til lukningstruede Kolding-virksomheder"

Uddannelseskonsulent til Danske Maritime

Maritim museumsdirektør i spil som årets topchef

Plus

Et klimamatch med det offentlige

Plus

"Mærsk er opmuntrende grøn"

Plus

Hvad er et CO2-neutralt skib egentlig?

ADP ansætter ny udviklings-chef

Plus

Der er mere havnekapacitet end nogensinde før

Susanne Isaksen er ny vicedirektør i Danske Havne

Plus

Skab vækst gennem langt klogere udbud

Aabenraa Havn henter Ole Ingrisch til bestyrelse

Plus

Ny presse- og kommunikationschef hos Danske Maritime

Danske Havne præsenterer ny vicedirektør

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Skal du have en fest på Facebook?

Øget efterspørgsel på integreret solceller i facaden ?

Sådan bliver man Regnvandskonsulent

Køb interaktive belysningsarmaturer og få en gratis gateway

Dansk producent af specialløsninger i gummi - alle brancher

Har du spørgsmål til gasdetektering?

PANZERFLEX - robuste multikabler til tung industri

Simaris Design gør det nemmere at opfylde installationskrav

Er du vores nye Technical Sales Manager?

Kursus om ventilation i industrivirksomheder og laboratorier

Seminar: Sæt turbo på trætte fiberkabler

Ny svingkran? Se hvad vores kunder siger...

Heavy-Lift HMPE Sling

Hvad er fordelene ved Palfinger Marines udlejningsservice?

Sikkerhedsventiler til tryksikring - fra ProMetal

kykkelikyyy… Sagde dine tappeHANER aldrig

Dykkere med malerpensel

LINDØ port of ODENSE bryder med den traditionelle navigation

Er du vores nye General Manager, Operations?

NOS A/S sørger for sikkerheden!

SCANGRIP præsenterer helt ny serie af kraftige lommelygter

De største save i Danmark

Sådan opnår I styrke og holdbarhed med indkapslede magneter

Maskinmestre i høj kurs

HUSK: vores kundetilfredshedsanalyse - vind en Bruder® bil

Send til en kollega

0.207