23948sdkhjf

'Helge Ingstad's færden blev rekonstrueret

Som et led i efterforskningen af, hvordan den norske fregat 'Helge Ingstad' kunne kollidere med tankskibet 'Sola TS' blev hendelsen rekonstrueret natten til i går

Optakten til en af de mest spektakulære kollissioner i 2018 gentog sig natten til i går. Aframax-tankeren 'Sola TS' lagde fra kaj ved Sture-terminalen nord for Bergen, hvorefter en norsk fregat kom imod tankskibet i den mørke nat. 

Sådan gik det for sig, inden fregatten 'Helge Ingstad' kolliderede med selvsamme tankskib den 8. november sidste år. Til forskel fra dengang var det dog søsterfregatten 'Roald Amundsen', der i nat foretog sejladsen.

Episoden blev rekonstrueret efter et ønske fra havarikommisionen, der forsøger at fastslå, hvordan en moderne fregat og ditto tankskib kunne komme så nær hinanden, at det resulterede i en totalskadet fregat. 

- Vi håber på at genskabe dele af det, der skete, for selv at få en bedre forståelse af situationen, sagde afdelingsdirektør i Statens Havarikommisjon Dag S. Liseth til NRK inden rekonstruktionen.

Kommissionens folk ville være ombord på fregatten, og både Sjøforsvaret, Kystverket og Equinor har hjulpet til med at tilrettelægge rekonstruktionen. Det samme har det græske rederi, der ejer 'Sola TS'.

- Omstændighederne skal være så sammenlignelige med ulykkesnatten som muligt. Vi skal danne os et billede af, hvordan det skete, og hvordan situationen blev opfattet, sagde Dag S. Liseth til NRK. 

Rekonstruktionen blev gennemført to gange i løbet af natten. Første gang nærmede 'Roald Amundsen' sig 'Sola TS' med godt og vel 20 knob og passerede tankskibets bagbord side. Næste gang skød fregatten omtrent 11 knob og passerede tankskibets styrbord side. 

I det græske rederi Tsakos, der ejer 'Sola TS' ser man positivt på rekonstruktionen. 

- Det er en god idé, og vi ser frem til resultatet, siger Tsakos' talsmand Patrick Adamson til NRK.

Den norske havarikommision mener nu at have "et godt overblik" over, hvad der skete, men vil ikke løfte sløret for sin konklusion endnu. 

Læs også: 'Helge Ingstad' er kommet hjem til flådebasen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109