23948sdkhjf

Folkeskoleelever skal lære om bådebyggeri

MUSEER: Projektet Håndværk på Havnen griber nyt håndværksorienteret skolefag med bådebyggerprojekt på havnen i Helsingør

Havnen i Helsingør og M/S Museet for Søfarts tørdok kommer til at emme af bådebyggeri og folkeskoleelever med værktøj og materialer i hænderne. Det er Bådebyggeruddannelsen ved Erhvervsskolen Nordsjælland og M/S Museet for Søfarts projekt ”Håndværk på Havnen”, der nu virkeliggøres med støtte fra Nordea-fonden i en projektperiode, der strækker sig fra 2020 til 2022.

Hvordan får man flere unge til at interessere sig for det gode håndværk og på sigt vælge en erhvervsuddannelse? Samarbejdsprojektet Håndværk på Havnen, der er støttet med 3,5 mio. kr. af Nordea-fonden over en treårig periode, og henvender sig til lærere og elever i folkeskolens nye fag ”Håndværk og design”, skal netop give unge praktisk erfaring med det gode håndværk i et autentisk miljø.

I et tæt parløb vil Bådebyggeruddannelsen ved Erhvervsskolen Nordsjælland og M/S Museet for Søfart tilbydes elever fra lokale skoler undervisning i en autentisk bådebyggerproces fra idé til færdig båd. Eleverne vil få ejerskab over egen byggeproces og skal selv stå med værktøj og materialer i hånden – i tæt samarbejde med undervisere fra Erhvervsskolen Nordsjælland og M/S Undervisning.

Lokal og national forankring

Med Helsingørs maritime historie, og de mange nye tiltag omkring Historisk Havn, er placeringen af undervisningen i M/S Museet for Søfarts tørdok og på havnen oplagt. Og på længere sigt skal projektet videre til andre steder i Danmark med stærke maritime miljøer. Formålet er at give unge mulighed for at tilegne sig viden og færdigheder om håndværk, forarbejdning, materialer og designprocesser gennem et konkret projekt.

– Vi ønsker at gøre de unge opmærksomme på en uddannelse i lokalområdet – Bådebyggeruddannelsen ved Erhvervsskolen Nordsjælland, der åbner mange muligheder for beskæftigelse og som samtidig er forankret i områdets historie og identitet, siger Jacob Krøyer Olsen, uddannelsesleder ved Erhvervsskolen Nordsjælland.

Projektet vil, udover det konkrete håndværksarbejde, involvere fortællinger fra de ældre rollemodeller, der er uddannet på havnen i Helsingør – fra Troels Kløvedal til skibsværftets faglærte håndværkere.

– Det bliver fantastisk, at tørdokken nu igen kommer til give genlyd af bådebyggeri og håndværk, og vi glæder os enormt til at være med til at udvikle undervisningsforløb, der inddrager nogle af de værftsarbejdere, som gennem årene har haft deres gang i tørdokken og på havnen, siger Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158