23948sdkhjf

Navigatører søsætter indsats mod sexchikane

Lederne Søfart inviterer til samarbejde i Det Blå Danmark om at kortlægge kønskrænkende adfærd til søs
Efter et længere tilløb er Lederne Søfart omsider klar til at søsætte en indsats mod seksuelle krænkelser til søs.

Fagforbundets formand, Bjarne Cæsar Jensen, oplyste allerede i januar sidste år, at man ville gennemføre en undersøgelse for at kortlægge problemets omfang.

Siden har Lederne Søfart sammen med konsulentfirmaet Niras lagt hovederne i blød for at finde ud af, hvordan indsatsen konkret skal gennemføres.

Startskuddet lyder den 5. marts, hvor Lederne Søfart har inviteret branchen til et informationsmøde om projektet, fortæller kommunikationschef Jakob Wandel.

- Det er et projekt, hvor vi gerne vil have hele erhvervet med. Vi kommer ikke med en færdig undersøgelse og siger take it, or leave it. Derfor har vi inviteret en stribe relevante aktører fra Det Blå Danmark til et informationsmøde. Her håber vi at få en god snak med de forskellige organisationer om, hvad de kan bidrage med i det omfang, de har lyst til at deltage, siger Jakob Wandel.

Læs også: Rektor: Sexchikane til søs er et stort problem

Formålet med projektet er ifølge navigatørernes forbund dels at kortlægge omfanget af uønsket seksuel opmærksomhed og kønskrænkende adfærd om bord. Dels at understøtte rederier, HR- og crewing-afdelinger, skibsledelsen og ansatte i erhvervet til effektivt at forebygge og håndtere problemet.

- Vi vil gerne have mange respondenter i undersøgelsen, men som udgangspunkt har vi kun adgang til vores egne. Det synes vi ikke er nok, hvis det både skal være en kvalitativ og en kvantitativ undersøgelse. Vi vil gerne bredere ud, og det håber vi at kunne i samarbejde med de andre organisationer og rederier, siger Jakob Wandel.

Lederne Søfart har godt 3.400 medlemmer, hvoraf omkring 200 er kvinder - heraf mange i færge- og nærskibsfarten.

Jakob Wandel henviser til, at i flere andre lande, eksempelvis Sverige og Norge, er man langt fremme med tiltag mod seksuelle krænkelser til søs.

Læs også: Svensk projekt skal bekæmpe krænkelser til søs

Herhjemme er det gået mere trægt med indsatsen, efter #Metoo-bevægelsen spredte sig viralt på de sociale medier i oktober 2017.

Ifølge de maritime fagforbund og brancheorganisationen Danske Rederier indberettes kun ganske få sager årligt om seksuel chikane.

Læs også: "Sexchikane til søs skal ikke fejes ind under gulvtæppet"

Det betyder dog næppe, at problemet ikke eksisterer i dansk søfart. I en undersøgelse, som Søfartens Ledere gennemførte i 2015, svarede 78 pct. af de adspurgte kvindelige officerer således, at de havde været udsat for seksuel chikane.

- Det er virkelig en problemstilling, som vi bør tage alvorligt i erhvervet. Det er jo skræmmende, at #Metoo stopper ved dansk søfart, når svenskerne kan snakke om det. For så anderledes er danske søfolk vel ikke i forhold til norske eller svenske søfolk. Men det tyder på, at emnet er så tabubelagt, at vi skal have det adresseret i medlemsorganisationerne, udtalte formanden, Bjarne Cæsar Jensen, sidste år til Søfart.

Kampagne for flere kvinder

Initiativet fra Lederne Søfart kommer, samtidig med at Det Blå Danmark har igangsat en kampagne for at få flere kvinder til at søge ind i det maritime erhverv, som råber på flere hænder. Mindre end 2 pct. af de søfarende er i dag kvinder.

en workshop for nylig med titlen ’More Women at Sea’ arrangeret af Danske Rederier og Maritime Development Center (MDC) kom der flere forslag til, hvordan man kan bekæmpe krænkelser om bord.

Blandt forslagene var certificering af ’chikanefri skibe’, anonym klageadgang ved sexchikane og at kvinder skal påmønstre i par, så de ikke er ene kvinde om bord.

Læs også: #MeToo-kampagnen stopper ved dansk søfart
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126