23948sdkhjf

Danske Havne: Ingen forbud mod åbne scrubbere i Danmark

Der er tale om en fejl, når flere danske havne optræder på International Chamber of Shippings (ICS) liste over lande, der enten har eller får et forbud mod at bruge åbne scrubbere i havne. 

Det oplyser Danske Havne i en pressemeddelelse, efter at organisationen har fået flere henvendelser om sagen. 

Emnet er ømtåleligt for tiden, fordi flere store havne verden over har meldt ud, at man ikke vil tillade brugen af åbne scrubbere i de kystnære arealer. Frygten er, at udledningen af svovl fra de åbne scrubberes vaskevand vil få konsekvenser for havmiljøet. 

Scrubbere ses som et af midlerne til at overholde IMO's kommende svovlkrav, der træder i kraft ved indgangen til næste år. De stadigt flere lokale forbud mod åbne scrubbere er blevet mødt af kritik fra branchen, fordi der ifølge kritikerne ikke er tilstrækkelig videnskabelig dokumentation for, at udledning af svovl vil påvirke havmiljøet. 

I Danske Havne understreger miljøkonsulent Kasper Ullum da også, at brancheorganisationen gerne ser nye og opdaterede undersøgelser omkring åbne scrubbere. Han opfordrer også til, at miljøeffekterne fra udledningen fra åbne scrubbere bliver undersøgt nærmere, så nye beslutninger kan træffes på et oplyst grundlag.

I Danmark og det øvrige EU er det miljømyndighederne, der skal fastsætte kravene til udledningen fra åbne scrubbere. Danske Havne bifalder, at kravene til åbne scrubbere foregår på nationalt niveau eller EU-niveau. Men altså ikke kommunalt plan eller ned på hver enkelt havn.

Læs mere: Scrubber-sammenslutning raser over forbud i Singapore

Artiklen er en del af temaet IMO 2020-svovlregler.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.099