23948sdkhjf

Esbjerg Havn gør klar til travlhed ved hårdt brexit

Hvis Storbritannien ender med at træde ud af EU uden en aftale, kan det gøre Esbjerg Havn til nordeuropæisk knudepunkt

Esbjerg Havn kan ende som et knudepunkt for nordeuropæisk eksport til England, hvis Storbritannien ender med at forlade EU uden en frihandelsaftale.

Det skriver Finans

Årsagen er udsigten til lange køer og ventetider for lastbiler, der skal igennem et toldtjek i kanalbyer som Dunkirk. Foruden omkostningerne ved at lade lasten vente er det usikkert, om havnebyerne ved kanalen overhovedet har plads til at rumme de mange ventende lastbiler, og det kan samlet set gøre det mere attraktivt at skibe varerne ud fra Esbjerg i stedet.

Derfor har ledelsen i Esbjerg Havn holdt møder med Toldstyrelsen, Fødevarestyrelsen og flere erhvervsorganisationen for at gøre sig klar til travle tider. 

- Vi er i fuld gang med forberedelserne og kan i løbet af få uger efter brexit være klar til at håndtere en stigende trafik. Havnen er som sådan stor nok, men der skal foretages mindre investeringer i bl.a. såkaldte reefer plugs, der sørger for strømforsyningen til kølecontainere. På myndighedssiden skal der også skrues op for kapaciteten til bl.a. at tolddeklarere, siger Ole Ingrisch, direktør i Esbjerg Havn, til Finans.

I Landbrug & Fødevarer ser områdedirektør Jan Laustsen også for sig, at varestrømmene vil komme til at ændre sig ved et hårdt brexit.

- Der vil opstå flaskehalse og lange ventetider ved havnene langs Den Engelske Kanal. Virksomhederne har brug for hurtig og præcis levering af varerne til de britiske kunder, og det er oplagt, at mange – også tyske – eksportvirksomheder vil se Esbjerg som en attraktiv, alternativ udskibningshavn, siger han til Finans.

Som Søfart tidligere har skrevet, har DFDS også forberedt sig på de mulige konsekvenser af et hårdt brexit. Det er blandt andet sket ved at sikre sig større arealer i havnene langs kanalen for at have bedre plads til ventende lastbiler. Og ved at hyre nye medarbejdere, der kan håndtere opgaverne i forbindelse med fortoldning.

Læs mere: DFDS køber jord og hyrer toldere forud for Brexit-afstemning

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157