23948sdkhjf

Drømmeskibet vækker børnenes indre sømand

Det skrå gulv gør det svært at balancere på ’Drømmeskibet’, den nye afdeling for børn på M/S Museet for Søfart i Helsingør.

De farverige genstande, som står placeret på skibet, gør udstillingen til noget helt særligt. Der er alt, hvad der hører til på et skib: Kahytten, maskinrummet, roret og lastrummet. Et perfekt sted hvor der både er god plads til at lege, men også plads til at lære.

Afdelingen er delt op i to dele: Drømmeskibet og Sømandsværkstedet. Sømandsværkstedet er for de børn, der kan lide at være kreative.

Løser maritim opgave
- Det er altså vigtigt, at du tager den her op over og ikke nedenunder.

Sådan lyder det, da et af børnene fra en skoleklasse på Sømandsværkstedet forsøger at hjælpe sin klassekammerat med at binde knob korrekt.

Klassen har slået sig ned ved det store langbord og har fundet de nødvendige redskaber frem. Koncentrerede prøver de at finde ud af, hvordan man løser den maritime opgave. Sømandsværkstedet går ikke kun ud på at bruge hænderne til at lave skibe eller ting med reb og sejl, men der er også tid til at trække udklædningsdragterne frem og klæde sig ud som kaptajn, kok eller fyrbøder.

Børnene kan også bruge stemmen i museets sømandskaraoke. Man kan tydeligt mærke skolebørnenes begejstring for den udfordrende opgave.

Der er ingen tvivl om, hvad formålet med Sømandsværkstedet er: Det handler om at gøre børn mere opmærksomme på søfart.

- Sømandsværkstedets formål er også at give børnene mere viden omkring, hvad det vil sige at være sømand, og hvilke færdigheder der skal til. Vi har alle søfartens facetter inde over Sømandsværkstedet, fortæller Maiken Bjørnholt, som er undervisningschef og -ansvarlig.

Kæmpe forskel for museet
Den anden del af den nye udstilling på M/S Museet for Søfart er Drømmeskibet. En skrå udstilling, der skal forestille et skib med alle de nødvendige dele. Den nye afdeling er for børn og deres forældre eller bedsteforældre og har helt sikkert gjort en kæmpe forskel for museet.

Der er kommet flere besøgende til, og børnene er begyndt at vise mere interesse for søfarten.

- Da udstillingerne og museet blev udviklet, glemte man lidt børnene. Alle under 1,5 meter får ikke så meget ud af vores udstillinger, udover drømmeskibet, griner Maiken, og det var det, der satte ideen om Drømmeskibet i gang.

Farverigt design
På lang afstand kan man høre skolebørnene bruge det maritime sprog. De er meget begejstrede for Drømmeskibet.

Designet af Drømmeskibet er virkelig blevet tænkt igennem. Alt er farverigt og mellem bænkene og bordet, som er hængt op med reb og svæver over jorden, hænger en gammel radio på væggen og spiller højt. Der er en helt speciel stemning ombord på Drømmeskibet, som ikke findes i resten af museet.

Bagest på skibet er en stor platform med et ror, der kan drejes mod nord, syd, øst og vest. Drømmeskibet er designet, så det skulle være muligt for bedsteforældre eller forældre at følge deres børn rundt på udstillingen.

Møde mellem generationer
- Det er meningen, at der skal blive skabt et møde med generationerne, men vi henvender os mest til bedstefar. Bedstefar må gerne kunne gå rundt og genkende en hel masse ting fra hans barndom, som han kan give videre til sit barnebarn. I dag bruger vi ikke så meget de ældre og deres erfaringer. Det prøver vi at gøre i denne her udstilling, hvor vi giver børnene lov til at høre om alle de fantastiske erfaringer, vores ældre har, og som vi kan lære rigtig meget af, siger Maiken Bjørnholt.

I dag er der ikke så mange, der vælger en karriere inden for søfart, og det kan der være mange årsager til. Museet for Søfart - og ikke mindst Drømmeskibet - kan være med til at fange børnenes interesse for faget, mener Maiken Bjørnholt.

Hendes opfattelse er, at børn er bange for at være anderledes, så derfor har de haft den vanetænkning at søge mod gymnasiet. Måske er det for nogle unge også lidt nedværdigende at vælge en erhvervsuddannelse.

- Men det er vigtigt at undervise børnene i de mangfoldige muligheder, de har at vælge imellem, siger hun.

Hun tilføjer, at M/S Museet for Søfart ønsker at være samfundsrelevant og vil derfor have deres undervisningsafdeling til at blomstre. Museet vil gerne gå i front og informere de unge om søfarten mere end nogensinde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109