23948sdkhjf

Ukraines flåde: Rusland åbner ild mod vores skibe

Ukrainske skibe er ramt ved Krim, og to soldater er såret, siger Ukraine. Rusland skyder skylden på Ukraine

Ukraines flåde oplyser, at Rusland har åbnet ild mod nogle af dens skibe ud for halvøen Krim.

To ukrainske flådeskibe er ramt og beskadiget. To marinesoldater er såret, hedder det.

Den russiske efterretningstjeneste FSB bekræfter, at den har brugt våbenmagt for at stoppe tre ukrainske skibe, som tilbageholdes.

Det skete, fordi de ukrainske skibe ulovligt var trængt ind i russisk territorialfarvand og ikke efterkom en ordre om at stoppe, hedder det.

FSB oplyste kort forinden, at tjenesten har beviser på, at det er Ukraine, der er skyld i sammenstødet.

- Der er uomgængelige beviser på, at Kijev forberedte og udførte disse provokationer i Sortehavet. Dette materiale vil snart blive offentliggjort, lyder det fra FSB.

En talsmand for Ukraines præsident, Petro Porosjenko, oplyser, at den militære ledelse er hasteindkaldt til et møde for at tage bestik af situationen.

Russiske både "åbnede ild mod en gruppe af skibe fra den ukrainske flåde". Det skrev den ukrainske flåde på Facebook efter en dag, hvor der havde været en højspændt stemning i farvandet omkring Krim.

De tre ukrainske flådefartøjer forsøgte at sejle ind i Azovhavet via Kertj-strædet.

Strædet skiller Krim fra det russiske fastland, og Rusland blokerede strædet ved at lade et tankskib med slukket AIS ligge på tværs under en russisk-kontrolleret bro i strædet.

EU opfordrer i en erklæring Rusland til at "genoprette fri passage" i Kertj-strædet.

Rusland annekterede i 2014 den ukrainske halvø Krim. USA og dets vestlige allierede har svaret igen ved at indføre en række økonomiske og politiske sanktioner mod russiske personer og virksomheder.

Rusland beskyldes for at bevæbne og anspore et prorussisk oprør i den østlige del af Ukraine.

Ifølge det ukrainske forsvarsministerium er de angrebne patruljeskibet 'Berdyansk' og slæbebåden 'Jana Kapu', der begge er beslaglagt af russiske styrker. Desuden er patruljeskibet 'Nikopol' angiveligt blokeret og bevæger sig eksorteret af russiske fartøjer. I den seneste opdatering fra Ukraines forsvarsministerium meldes der om seks tilskadekomne. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111