23948sdkhjf

Argentina mangler udstyr til at bjærge forsvundet ubåd

Efter lokalisering af havareret ubåd trækker det igen op til konflikt mellem omkomnes familier og flåden

Argentina er ikke i besiddelse af det tekniske udstyr, som kræves for at bjærge den havarerede ubåd 'ARA San Juan.

Det erkender landets forsvarsminister, Oscar Aguad, på en pressekonference lørdag ifølge nyhedsbureauet AP, efter at marinefartøjet, der forsvandt i november sidste år med en besætning på 44 mand, er blevet fundet.

Ifølge eksperter vil det ikke alene kræve en kæmpe indsats at hive vraget op til overfladen. Det vil også koste mindst én mia. dollar.

Mere om forsvundne 'San Juan'

Flåde gør nyt fund i eftersøgning af argentinsk ubåd

Ubåden, der forsvandt

Argentina opgiver forsvunden ubåd

En usædvanlig lyd blev opfanget kort efter ubåds forsvinden

Medier: Objekt er spottet i søgen efter ubåd i Argentina

Dårligt nyt for jagten på Argentinas forsvundne ubåd

Men familiemedlemmer til besætningsmedlemmerne, som alle formodes omkommet, ønsker ubåden hævet.

- Vi vil bede dem (myndighederne, red.) om at få den op til overfladen. Vi er nødt til at se ligene og få vished for, hvad der skete, siger advokat Sonia Krescher, der udtaler sig på vegne af familiemedlemmer, ifølge AP.

Både flåden og den argentinske regering blev kritiseret af pårørende til besætningen i forbindelse med eftersøgningen af ubåden i dagene efter, at marinen mistede kontakt til fartøjet.

Ligger på 800 meter

Sidste gang, flåden havde kontakt med ubåden var 15. november 2017. På det tidspunkt befandt ubåden sig omkring 450 kilometer ud for Argentinas kyst.

Tre timer senere blev der registreret en lyd, der kunne være en eksplosion i området, hvor ubåden forsvandt.

Argentinas søværn meddelte tidligt om morgenen dansk tid den 17. november, at vragdele af den tyskbyggede ubåd er lokaliseret på over 800 meters dybde i den sydlige del af Atlanterhavet.

Læs også: Ubåden, der forsvandt

Delene blev fredag sporet af det amerikanske eftersøgningsskib 'Ocean Infinity', der er chartret til opgaven. Det skete ved hjælp af en fjernstyret miniubåd. Delene ligger på havbunden næsten 700 kilometer ud for Valdes-halvøen.

Videooptagelser viser tre dele på henholdsvis 11, 13 og 30 meter.

I januar i år fastslog den amerikanske flåde i en undersøgelse af katastrofen, at de 44 besætningsmedlemmer omkom på et splitsekund, da ubåden imploderede.

Sammenkrølningen skete ifølge undersøgelsen på 40 millisekunder.

- Det er halvdelen af den tid, et menneske skal bruge for at opfatte en hændelse, hed det i rapporten ifølge Maritime Danmark.

Enrique Balbi, der er kaptajn i den argentinske flåde, bekræftede på en pressekonference lørdag ifølge nyhedsbureauet AFP, at skroget var "knust indad".

Vand i snorkelmast

Meddelelsen om opdagelsen af ubåden kommer blot to dage efter, at familierne til de savnede søfolk holdt en mindehøjtidelighed i anledning af etårsdagen for tragedien den 15. november 2017.

En stor eftersøgning blev iværksat for at finde ubåden. Men det var en kamp mod uret, fordi ubåden i neddykket tilstand kun havde ilt til at holde besætningen i live i syv dage.

Da de syv døgn var gået, kom det frem, at der på dagen for ubådens forsvinden var registreret en eksplosion i havet på det sted, hvor fartøjet sidst havde givet lyd fra sig.

Flådens talsmand Enrique Balbi betegnede lyden som "enkel, unormal, kort, voldsom".

27. november 2017 lød meldingen fra flåden, at der var kommet vand ind i ubådens snorkelmast. Det fik batteriet til at kortslutte. Som Søfart tidligere har skrevet, var den sidste melding fra ubåden til basen, at der var problemer med batteriet. 

'ARA San Juan', der er bygget i Tyskland, blev taget i brug i midten af 1980'erne og blev senest restaureret mellem 2008 og 2014. I den forbindelse blev dens motorer og batterier udskiftet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062