23948sdkhjf

Danske havnearbejdere støtter strejke mod APM Terminals

APM terminals er under pres fra international fagbevægelse i overenskomstkonflikt i Colombia

A.P. Møller-Mærsks havneterminal TC Buen i Colombia blev onsdag dansk tid ramt af strejke.

Det skete efter langvarige forgæves forhandlinger mellem terminalens ledelse og havnearbejdernes fagforbund, SNTT. Sympatikonflikter har ramt andre dele af havnen i Buenaventura, og der er sendt opfordringer ud til andre havne i landet om aktioner.

Det skriver Fagbladet 3F.

Ifølge SNTT er der blandt andet uenighed om en lønforhøjelse på 3 pct., ferietillæg, stop for tolv-timers vagter og krav om sikre ansættelser.

- Dårlige lønninger og korte kontrakter på en, to og tre måneder gør, at arbejdernes familier lever i elendighed. Det skader alle dem, der lever af økonomien omkring havnen, siger Esteban Barboza, formand for SNTT.

Dansk pres

De danske havnearbejdere har kontaktet Mærsk-selskabet APM Terminals' hovedkvarter i Haag i Holland for at lægge pres på selskabet.

- Efter vores mening er det Mærsk, der har fremprovokeret denne konflikt, da man reelt ikke vil forhandle, men i stedet forsøger at undergrave fagforeningen. Mærsk har en fremragende code of conduct, men det er utilstedeligt, at den ikke bliver overholdt, siger Ole Nors, medlem af bestyrelsen i Havnearbejdernes Landsklub.

Læs mere: Strejke truer med at lamme Mærsk-havn

De danske havnearbejdere og 3F International har i en årrække samarbejdet med SNTT i Colombia.

Der er risiko for, at konflikten eskalerer yderligere. Det internationale transportarbejderforbund ITF er i kontakt med medlemsfagforeninger, der opererer i Mærsk-havne globalt for at kunne støtte havnearbejderne i Buenaventura, oplyser Antonio Fritz, der er leder af ITF i Nord- og Sydamerika.

Fortsætter forhandlinger

A.P. Møller-Mærsk understreger, at forhandlingerne fortsætter:

- TC Buen beklager fagforeningens beslutning og understreger virksomhedens engagement i medarbejdernes trivsel i overensstemmelse med colombiansk lov, markedsvilkår og internationale standarder. I øjeblikket gør virksomheden alt for at undgå konsekvenser for vores kunder og opretholder en konstruktiv dialog, lyder det i en udtalelse fra terminalens ledelse.

Havnen i Buenaventura står for 60 pct. af Colombias container-eksport. APM Terminals overtog terminalen i 2015.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.281