23948sdkhjf

Norden i plus trods tørke i tank

Særligt asset light-forretningen er med til at holde Norden oven vande i andet kvartal.

Andet kvartal i 2018 endte med et overskud i Norden på 0,8 mio. dollar (5,26 mio. kroner). 

Det er særligt det nye forretningsben Dry Operatør, der skæpper i kassen i et kvartal, hvor tankmarkedet udviklede sig til at blive det værste i ti år. 

Tilsammen genererede de to tørlastben i Nordens forretning, Dry Operator og Dry Owner, et overskud på 11 mio. dollar (72,4 mio. kroner) i kvartalet.

Det er en væsentlig forbedring fra et underskud i tørlastforretningen på 6,6 mio. dollar i samme periode sidste år. For den ejede del af tørlastflåden har Norden nu fuld kontraktdækning for resten af året, og forventer i øvrigt stigende rater i fjerde kvartal.

Overskuddet i tørlast er netop nok til at opveje tabet i tank, der beløber sig til 10,2 mio. dollar (67,2 mio. kroner) i andet kvartal 2018. 

Resultatet i tank er en klar tilbagegang fra samme periode sidste år, hvor Nordens tankskibe genererede et overskud på 3,3 mio. dollar (21,7 mio. kroner).

I en kommentar til regnskabet hæfter Nordens adm. direktør Jan Rindbo sig ved succes'en med den nye forretningsenhed Dry Operator, som indebærer fragt af tørlast i skibe på korte charteraftaler. 

- I løbet af de første 12 måneder som separat forretningsenhed har Dry Operator nu genereret et meget tilfredsstillende resultat på 23 mio. dollar (151,4 mio. kroner), der viser potentialet i denne asset light-enhed, siger han.

Lange udsigter for tank

Imens tørlastmarkedet nyder godt af rateforbedringer, som ifølge Norden hænger sammen med en stærk global vækst og en lav tilgang af nye tørlastskibe, ser det slemt ud for tank. 

Efterspørgslen stiger kun svagt, og den kan ikke absorbere udbuddet af ny tonnage, der er kommet på markedet de seneste år. Også den stigende oliepris og valutaudsving i Sydamerika er med til at lægge en dæmper på raterne. 

Norden ser ikke nogen bedring i raterne i løbet af 2018, men der er dog lyspunkter. Blandt dem er, at der i 2018 til dato er blevet ophugget mere tank-tonnage end i hele 2016 og 2017 tilsammen. Alligevel forventes den globale tankflåde at vokse med 1,3 pct. i 2018.

I regnskabet hæfter Norden sig ved, at der er stort potentiale for forbedringer i tankmarkedet frem mod 2020, men at det kommer til at gå langsomt. 

Udviklingen i tankmarkedet fik tidligere på måneden Norden til at nedjustere sin forventning til 2018-resultatet.

- God performance i tørlast-forretningen kan ikke kompensere for markedsforholdene i tank, der er værre end forventet. På den baggrund blev forventningerne til det justerede årsresultat den 8. august nedjusteret, siger Jan Rindbo i regnskabet. 

Nordens justerede resultat for årets andet kvartal endte med et overskud på 3,5 mio. dollar (23,0 mio. kroner). I det justerede resultat er avancer og tab på skibe mv. udeladt.

D/S Norden
mio. dollar Andet kvartal 2018 Q2 2017
Nettoomsætning 616,4 399,6
Resultat af primær drift 21,0 7,4
Avance på salg af skibe etc. -2,7 -
Kvartalets resultat 0,8 -3,3
Justeret resultat 3,5 -3,3
Egenkapital 862,2 793,4

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.145