23948sdkhjf

'Alexander Maersk' forsinket i Italien på fjerde døgn

Statsminister Lars Løkke kræver handling, efter at 'Alexander Maersk' ligger for anker nær Sicilien med 108 migranter om bord, som den blev bedt om at redde torsdag morgen. Italien nægter at tage imod.

Maersk Lines 155 meter lange feeder 'Alexander Maersk' er kommet i karambolage med nye italienske regerings hårde linje over for migranter. Det har ført til, at det 1998-byggede skib nu på fjerde døgn er forhindret i sin vanlige operation i Middelhavet.

'Alexander Maersk' var på vej fra Misurata i Libyen til Malta, da den italienske søredningstjeneste sent torsdag aften bad det redde migranter i havsnød. Fredag morgen ved 4:30-tiden blev 113 migranter samlet op, og siden da har både Malta og Italien nægtet at tage imod migranterne. Dog med undtagelse af fem personer – børn og en gravid kvinde – som den italienske kystvagt har ladet komme af borde.

'Alexander Maersk' er indtil videre blevet bedt om at vente ved Pozzallo på den sicilianske sydkyst, hvor skibet mandag morgen stadig ligger for anker. 

Vil af med nogle stykker

Italiens indenrigsminister Salvini sagde fredag til Der Spiegel, at italienske havne ikke længere kan tage imod forulykkede migranter fra Middelhavet, fordi man ikke kan håndtere flere.

- Vi kan ikke tage imod en eneste mere. Tværtimod. Vi vil af med nogle stykker, sagde han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har imidlertid en klar forventning om, at Italien tager sig af de mange forulykkede person på 'Alexander Maersk'.

- Der er et helt klart regelsæt for det her, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Det er sådan, at 'Alexander Mærsk' på anmodning – på anmodning – fra den italienske kystvagt har taget folk om bord. Og derfor forestiller jeg mig heller ikke andet, end at Italien lever op til de forpligtelser, man har efter international ret, siger statsministeren.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tager kontakt til den italienske regering for at finde en løsning. Over for DR kalder hun den italienske indstlling for "uholdbar" og "ikke rimelig".

- Det er jo ikke rimeligt for Mærsk, at de bliver i bragt i en situation, hvor de har et skib fyldt med migranter. Ovenikøbet migranter, de er blevet bedt om at hjælpe af myndighederne, og derfor er det et spørgsmål om, at italienerne selvfølgelig skal lade dem aflevere dem i italiensk havn, siger hun til DR.

'Alexander Maersk' har hjulpet før

Det er ikke første gang, at et Mærsk-skib samler nødstedte personer op.

- Vi tager det altid meget alvorligt, når vores skibe bliver bedt om hjælpe til. Det er sket lidt oftere de seneste år, og det er heller ikke første gang, at 'Alexander Maersk' hjælper til, siger Mikkel Elbek Linnet, pressechef i Maersk Line.

Et andet sted i Middelhavet – ud for Spaniens kyst – er i alt 418 migranter samlet op lørdag i tre operationer, oplyser den spanske kystvagt ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ved den største af operationerne blev 262 nødstedte samlet op af 15 fartøjer i Gibraltarstrædet.

Den nye italienske regeringen i Rom har truet med at tilbageholde skibe, der fragter migranter.

Det har dog foreløbig kun ramt to tyske skibe, som har sejlet rundt med det ene formål at hjælpe migranter på havet.

'Alexander Maersk' har en kapacitet på 1092 TEU og sejler fast i Middelhavet.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109