23948sdkhjf

Moderniseret istjeneste øger sikkerheden ved Sydgrønland

Med satellitfotos vil DMI fremover hjælpe både grønlændere og krydstogtsturister sikkert gennem havisen i de sydgrønlandske farvande

Nu bliver det mere sikkert og endnu lettere for skibe at navigere gennem havisen i de sydgrønlandske farvande. Fremover vil daglige satellitfotos af isen nemlig højne sikkerheden for sejlads i Sydgrønland.

Det skriver Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet på sin hjemmeside. 

Tidligere blev isens bevægelser kortlagt med to ugentlig helikopterflyvning fra DMI's iscentral i Narsarsuaq. Men på grund af de til tider omskiftelige vejrforhold, var det ikke altid muligt at komme i luften. Det er slut nu. 

Fremover kan DMIs istjeneste hurtigt danne sig et overblik over isens bevægelser, når fotos fra satellitter tikker ind flere gange i døgnet. Satellitterne fotograferer i god kvalitet uanset skyer og mørke. Dermed vil satellitteknologien fremme sikkerheden for det stigende antal krydstogtsskibe, der i disse år strømmer til de sydlige grønlandske farvande.

Fakta om teknologien bag Istjenesten: 

Det er i dag teknisk muligt at overvåge isforholdene i Grønland, fordi man i rigsfællesskabet har fået adgang til flere satellitter blandet andet i forbindelse med internationale samarbejder EUMETSAT, ESA med flere.

I løbet af de seneste år har satellitbillederne fået en detaljeringsgrad, der er langt højere. Dette detaljerede værktøj bruges til at kortlægge isen i de sydgrønlandske fjorde og sejlruter.

Samtidig har satellitterne radar ombord, som gør det muligt at se isen igennem mørke og skyer. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157