23948sdkhjf

Medie: Rådgiver skeptisk ved grundlag for havneudvidelse

OPDATERET: Havnen får svært ved at nå alle mål i vækstplan, der er grundlag for kommunal garanti for Kalundborg Havns optagelse af et lån på 200 millioner, vurderer revisionsrapport

Kalundborg Havn skal sætte sig på halvdelen af containermarked på Sjælland om seks år – mod 5 procent i dag. Samtidig skal havnen udleje nye erhvervsarealer for millioner og have 19 anløb af krydstogtsskibe om året. 

Det er ifølge Børsen forudsætningen for den vækstplan, som lå til grund for Kalundborg kommunes ja til at garantere for et 200 mio. kroners lån, havnen har optaget til finansiering af en stor udvidelse. 

Revisionsfirmaet Ernst&Young (EY) udarbejdede på baggrund af kommunens udregninger et notat om business casen, inden kommunalbestyrelsen sagde god for lånet. Heri bliver der stillet spørgsmålstegn ved de ambitiøse vækstmål:

- En af businesscasens forudsætninger er, at Kalundborg Havns andel af containermarkedet på Sjælland øges fra 5 til 50 procent. Realiseringen af dette mål er efter vores vurdering behæftet med en betydelig usikkerhed, skriver EY ifølge Børsen i rapporten. 

Direktør og borgmester står fast
Konfronteret med informationerne holder direktør for Kalundborg Havn, Bent Rasmussen, ved de fremlagte forudsætninger.

Heller ikke borgmester Martin Damm ser de store problemer ved den kommunale garanti. Han henviser til, at kommunen overtager havnen, hvis der ikke bliver overskud på driften i fem år i træk efter renter, men før afskrivninger. 

Tidligere på ugen kunne Børsen fortæller, at Kalundborg Havn betaler 253 mio. kroner over 99 år i leje for et 20 hektar jord, som indgår i en stor havneudvidelse

Opdatering (16/11-2017)

Artiklen giver indtryk af, at forretningen ikke hænger sammen, hvis Kalundborg Havn ikke øger sin andel af det sjællandske containermarked til 50 procent i løbet af seks år efter udvidelsen. Det er ifølge Kalundborg Havn ikke korrekt. 

Kalundborg Havn bekræfter, at Kalundborg Kommune har fået udarbejdet det omtalte, fortrolige notat af revisionsfirmaet Ernst & Young (EY). Her vurderer EY business casen, der ligger til grund for beslutningen om at bygge Ny Vesthavn. Bl.a. hvordan økonomien ser ud, hvis havnen opnår en andel af containermarkedet på Sjælland svarende til 5, 10, 15 og helt op til 50 procent. 

Ifølge havnen giver den eksisterende aktivitet et overskud, så forretningen vil hænge sammen efter udvidelsen med Ny Vesthavn, uagtet om man opnår den større andel af containermarkedet på Sjælland.  

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.205