23948sdkhjf

Mærsk får kritik for opbevaring af 450 ton radioaktivt affald

Myndigheder kritiserer Maersk Oil for ulovlig omgang med tonsvis af lavradioaktivt affald i Esbjerg

Danske sundhedsmyndigheder kritiserer Maersk Oil for at passe for dårligt på 450 ton lavradioaktivt affald, som virksomheden har lagt på et midlertidigt lager i Esbjerg. Det skriver DR.

I alt har Maersk Oil fået otte påbud i sagen siden 2016.  

Desuden har Maersk Oil ifølge myndighederne brudt loven i 2015 ved at gennemføre en ulovlig flytning af affaldet. Striben af regelbrud har formentlig ikke ført til, at borgere i Esbjerg er blevet syge af stråling. 

Alligevel er en ekspert, der har beskæftiget sig med radioaktive stoffer i 40 år, overrasket over sagen. 

- Tingene bliver håndteret med venstre hånd. Det er skødesløshed, siger seniorforsker ved Center for Nukleare Teknologier ved DTU, Sven Poul Nielsen, som DR Nyheder har forelagt flere af sagens dokumenter for. 

En anden ekspert undrer sig også over Maersk Oils måde at opbevare affaldet på. 

- Det er beskæmmende, at der er så mange brud på retningslinjerne for håndteringen af affaldet, siger lektor på DTU Steffen Foss Hansen, der er medlem af Uddannelses- og Forskningsministeriets ekspertpanel for opbevaring af radioaktivt affald. 

Det radioaktive affald går under betegnelsen norm-affald og kommer fra undergrunden. Det er et affaldsprodukt fra Maersk Oils olieboringer i Nordsøen, som sejles til kajen i Esbjerg, hvorefter Mærsk kører det til en industrigrund tre kilometer fra Esbjerg bymidte. Men Maersk Oil har ikke levet op til myndighedernes sikkerhedskrav, viser dokumenter fra strålebeskyttelsesenheden under

Sundhedsstyrelsen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i. 

Ved et tilsynsbesøg i 2016 får statslige stråleinspektører fra Sundhedsstyrelsen adgang til de containere, som Maersk Oil opbevarer det radioaktive affald i. Her konstaterer inspektørerne, at Mærsk

Oil opbevarer radioaktivt materiale i ”rustne”, ”gennemtærede” og ”bulede” ståltromler med løse spændebånd.  

Den defekte emballage giver ”risiko for spredning af radioaktive stoffer til omgivelserne og dermed bestråling af mennesker,” fastslår inspektørerne i en tilsynsrapport på 157 sider, som sendes til Maersk Oil i juli 2016. Desuden påviser myndigheden i flere tilfælde et højere strålingsniveau i containerne, end Maersk Oil selv har noteret, og myndigheden fastslår også, at affaldet ikke er låst forsvarligt inde. Tilsynet fører til i alt 29 bemærkninger og otte påbud, som Mærsk Oil skal rette ind efter. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156