23948sdkhjf

Iransk flådeøvelse presser oliepriserne

Mulig lukning af Hormuz-strædet benyttes igen som politisk pressionsmiddel.
Det har været set før – flere gange. Men alvoren bag de aktuelle iranske trusler om at lukke Hormuz-strædet skal tages meget alvorligt, lyder vurderingen fra adm. direktør Hans Erik Christensen fra Global Risk Management i Middelfart. 
En reel lukning af strædet vil få fatale konsekvenser for verdensøkonomien, pointerer Hans Erik Christensen, men så langt behøver man slet ikke at gå for at mærke konsekvenserne. Stiger oliepriserne f.eks. med 10 dollars, alene på grund af frygten for en mulig lukning, har det en direkte negativ effekt på den i forvejen pressede verdensøkonomi på en halv procent.
Og selv om priserne på Brent-børsen så langt er relativt upåvirkede, har man hos Global Risk Management allerede noteret sig, at der har været en priseffekt for opadgående på diverse fuelprodukter – bl.a. til maritimt brug.
Reaktionerne følger annonceringen af en 10 dage lang iransk flådeøvelse i og omkring Hormuz-strædet. I den forbindelse har den iranske flådechef bl.a. meldt ud, at en lukning af Hormuz-strædet ”bestemt er inden for det iranske militærs kapacitet”.
For så vidt angår selve flådeøvelsen, er store flåde- og luftstyrker fra det iranske militær sat ind i diverse øvelser, der strækker sig ud i internationalt farvand. Øvelsens klare formål er altså at vise, at Iran kan lukke for adgangen til Golfen effektivt og dermed spærre for sejladsen med olie, der pt. anløbet 16 mio. tons i døgnet (råolie alene). Baggrunden for de iranske muskelmanøvrer menes bl.a., at være den nye amerikanske forsvarslov, der bemyndiger præsidenten til at indføre sanktioner mod finansielle institutioner, der gennemfører transaktioner for den iranske centralbank. Dermed kan USA effektivt stoppe for al iransk olieeksport, idet stort set al oliehandel honoreres med USD som valuta.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125