23948sdkhjf

Tørlastraten i hård bølgegang

Store udsving i raten for bulktransport er helt som det plejer.
Raten for at transportere bulkvarer som jernmalm, kul, cement, korn, bauxit eller andre tørlasttyper har været på den helt store rutsjetur og medført både dommedagsprofetier og guldgraverstemning i tørlastbranchen. 

I slutningen af december 2001 var Baltic Dry indekset 876 mens den seks år senere i slutningen af 2007 og til midten af 2008 var helt oppe over 11.400. Herefter kollapsede fragtraterne fuldstændig til 850 for at korrigere sig op til det nuværende leje i starten af 2012 med et indeks omkring 1600.

- I perioden 2003 til 2008 var trenden opadgående. Der var kraftig vækst på de fleste bulkprodukter. Kina gik fra nærmest ingen import til enorme importtal i løbet af ingen tid, og der var en relativt kontrolleret udbudssituation af tilgængelige skibe, siger Bjarne Wium-Ullerichs, partner i skibsmæglerselskabet Wonsild.

Men på ganske få måneder i 2008 faldt markedet fuldstændig sammen.
 
-Der var vel ikke en flod i Kina, der ikke skulle have syv nye skibsværfter liggende op og ned af hinanden,forklarer Bjarne Wium-Ullerichs, og den udvikling var langtfra holdbar i længden.

Læs mere i Søfart fredag
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079