23948sdkhjf

Overkapacitet truer Mærsk i 2012

Overkapacitet pressede containerrederier i 2011, og det fortsætter i 2012.
2011 var et skidt år for Maersk Line og containerindustrien, da en svag efterspørgselsstigning blev overgået af en større stigning i fragtkapaciteten. 2012 bliver endnu værre, lyder det fra den anerkendte shippinganalysevirksomhed Alphaliner, skriver epn.dk med Aktiefokus som kilde.

Den globale containerflådekapacitet ventes at vokse med 1,47 mio. tyvefodscontainere (teu) svarende til 9,5 pct. i 2012, men hvis man tager højde for skrotninger samt udskydelser af leveringer af nye skibe, så estimerer Alphaliner, at flåden vil vokse 8,3 pct., svarende til 1,28 mio. teu. I 2011 ekspanderede flåden 7,9 pct.

Det er skidt nyt, da den globale efterspørgsel efter containertransport kun vurderes at vokse 6,5 pct. i 2012 mod en forventet vækst på 7,7 pct. i 2011. Dermed står containerrederierne overfor endnu et år, hvor de må vælge mellem store underskud eller kapacitetsoplægning, og dermed tabe markedsandele.

Alphaliner vurderer, at overkapacitetsproblemet især kommer til at ramme de traditionelle ruter fra Asien til Europa, hvor det primært er de største skibe, som sejler. Langt de fleste af de nye skibe, som forventes at blive sat i søen i 2012, er nemlig store skibe, der kan transportere over 10.000 teu. Mere præcist udgør de ifølge Alphaliner 49 pct. af de 228 skibe, der er planlagt for levering i 2012.

Maersk Line er stærkt repræsenteret på netop ruten mellem Asien og Nordeuropa, og fragten på denne rute udgør en stor andel af rederiets samlede fragt. Tilbage i oktober etablerede Maersk Line sit såkaldte Daily Maersk på ruten med daglige afgange i et forsøg på at konkurrere på andet end blot pris.

Fragtraterne på ruten mellem Asien og Nordeuropa er siden midten af december steget 46 pct., hvilket ifølge eksperter skyldes den mindre højsæson, som industrien er inde i forud for det kinesiske nytår, der falder den 23. januar. Fragtraterne er dog fortsat markant lavere, end de var for blot et år siden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094