23948sdkhjf

Maersk Oil satser langsigtet i Nordsøen

Langtidscharter af specialskib skal booste produktionen
Med en usædvanlig lang charter til specialskibet Blue Orca - på mellem fire og seks år - har DUC og operatøren Maersk Oil sat stærk fokus på at kunne øge indvindingen fra Dan- og Gorm-felterne i Nordsøen. Blue Orca er næsten nybygget og opgaven for Maersk Oil bliver skibets første større opgave.
 
Der er tale om et såkaldt simulationsfartøj, der ikke selv kan producere, men som til gengæld kan efterprøve diverse brøndes potentiale meget effektivt. Det sker ved, at det kobler sig på en given brønd, og derefter sender væske ned i brønden under højt tryk. Og det er den fysiske reaktion på denne manøvre, der kan benyttes til at udlede data om den pågældende brønd - og om der er potentiale i at indlede egentlig udvinding med indsats af en rig eller boreskib. Trykvæske-processen hjælper samtidigt med til at rense brøndene, så produktionen i sig selv også lettes.
 
Også Højteknologifonden er på spil i Nordsøen via det nye projekt - kaldet Option - hvor man ligeledes søger at finde frem til teknologier, der kan øge produktionen fra kendte brønde. Projektet har fået en bevilling på 14 mio. kr. og skal gennemføres i et samspil mellem DTU, Lloyd's Register Consulting og firmaet Welltec A/S. betydningen af projektet illustreres af, at en øget indvindingsgrad på blot få procent kan betyde mange millioner eller ligefrem milliarder i øget indtjening. 
 
 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093