Ny maritim uddannelse skal sikre fremtidens tekniske eksperter

MARTEC i Frederikshavn åbner pr. august 2025 dørene for en ny uddannelse, der kan imødekomme industriens behov og samtidigt give de studerende flere muligheder.
Uddannelsen får titlen Maritim Teknolog med den engelske betegnelse AP Graduate in Maritime Technology. Der er tale om en praksisnær uddannelse skabt i tæt dialog med industrien og maritime aktører
Uddannelsen bliver en overbygning til den eksisterende uddannelse til skibsmaskinist. Uddannelsen får status som en erhvervsakademiuddannelse, så man som Maritim Teknolog også har mulighed for videreuddannelse, f.eks. til maskinmester eller via andre professionsbachelor- og diplomuddannelser.
- De studerende arbejder med virkelighedsnære problemstillinger fra den maritime og industrielle sektor. Ligeledes indgår de i et seks måneders praktikforløb, hvor de får hands-on erfaring enten til søs eller i en landbaseret virksomhed, fortæller Brian Thomsen, Vicedirektør hos MARTEC.
Fokus på automation
Dimittender fra Maritim Teknolog uddannelsen kan blandt andet arbejde som skibsmaskinister på mindre skibe eller tekniske specialister inden for drift, vedligeholdelse og energioptimering.
Den nye toårige erhvervsakademiuddannelse kombinerer teori og praksis med et særligt fokus på maskin- og elteknik, automation, energioptimering og ledelse.
Studerende med en studentereksamen starter uddannelsen ved at gennemføre et halvt år med indledende maskin- og el-tekniske emner, hvilket minder om det grundlag, som studerende på maskinmesteruddannelsen følger.
Uddannelsen indeholder en seks måneders obligatorisk praktikperiode, der kan gennemføres enten ombord på et skib eller i en landbaseret virksomhed.
Uddannelsen som maritim teknolog er adgangsgivende til maskinmesteruddannelsen og kan, afhængig af forudgående uddannelse og valg, give op til knap 2 års merit på det 4½ års forløb til maskinmester.
Til søs og på land
Uddannelsen indeholder to specialiseringsretninger. En retning for dem der gerne vil til søs og en retning målrettet dem som ønsker en karriere i landbaserede industrivirksomheder.
• Sø-linjen: Fokus på skibsdrift, motorvedligeholdelse, tekniske skibssystemer og automation. Studerende, der vælger denne linje, kan opnå sønæringsrettigheder.
• Industri-linjen: Retter sig mod landbaserede teknologiske løsninger, energibesparelser og bæredygtige industrielle processer.