23948sdkhjf

Stena Line tester landstrøm fra mobil brintgenerator

Stena Line har lagt fartøj til et pilotprojek, der tester et alternativ til den gængse landstrømsforsyning

Brint kan blive en ny vej til landstrøm.

I hvert fald er et pilotprojekt, der netop har testet en brintgenerator som kilde til landstrøm, netop blevet gennemført på svensk jord. 

Projektet har testet en mobil brintdrevet generator, der har leveret strømforsyning til skibe ved kaj som alternativ til et klassisk landstrømsanlæg. 

Det er Gøteborg Havn, der har lagt kaj til projektet, og det var to Stena Line-fartøjer, der fik den brintgenereret strøm ombord. 

Det oplyser Gøteborg Havn. 

Metoden ventes at bane vejen for reducerede emissioner i andre havne, hvor landstrømsforbindelser - de såkaldte On-shore Power Supply (OPS) - ikke er etableret.

Tidligt ude

Gøteborg Havn var tidligt ude og installerede landstrøm til skibe tilbage i 2000'erne på Stena Lines terminaler for trafik til Tyskland og Danmark.

Mange andre havne i EU er i gang med lignende projekter nu. 

Herhjemme ventes København at indvie et landstrømsanlæg denne sommer, mens Aarhus åbnede et til krydstogttrafikken 2023 og følger op med et ditto til containerskibe i 2026. Skagen Havn får et anlæg i 2028 og Fredericia i 2029.

Men investeringen er en bekostelig og kompliceret affære, blandt andet på grund af den omfattende kabelføring ud til kajkanten, som projekterne ofte kræver. Og her kan den mobile brintgenerator være et billigere alternativ, lyder det.  

Som en del af et tougers pilotprojekt er en brintdrevet generator blevet tilsluttet Stena Lines eksisterende landstrømsfacilitet i Port of Gothenburg. Ved at bruge brint som brændstof har generatoren leveret elektricitet til skibene 'Stena Germanica' og 'Stena Scandinavica.'

- Hos Stena Line er vi ivrige efter at samarbejde om at teste nye teknologier med henblik på at reducere emissioner fra vores industri. Dette projekt viser, at der er alternative løsninger for havne, der mangler infrastruktur til landstrøm, siger Anders Peterson, Group Head of Port Development & Engineering hos Stena Line.

Landstrøm i 2030

I 2030 træder en ny EU-regulering i kraft, der kræver, at container- og passagerskibe bruger OPS, mens de ligger til kaj. 

Ifølge en undersøgelse foretaget af ICCT forventes dette at reducere emissionerne med lidt over en million ton kuldioxid om året. Ifølge Viktor Allgurén, Head of Innovation hos Port of Gothenburg, kunne brint hjælpe havne med at imødekomme disse krav:

- Da klimaet er en fælles bekymring for os alle, er det også i alles interesse, at så mange havne som muligt omkring os lykkes med at imødekomme disse krav. Med vores omfattende erfaring inden for landstrøm er vi glade for at samarbejde med Stena Line for at fungere som et testfelt for denne nye teknologi, der meget vel kan vise sig at være en levedygtig løsning for mange havne, siger Viktor Allgurén.

Brintgeneratoren, der testes i Port of Gothenburg, blev udviklet af Hitachi Energy, hvis teknologipartner PowerCell Group leverer generatorernes strømmoduler og brændselscelleintegration. Under testen blev der brugt 100 % grøn brint leveret af gasproducenten Linde Gas.

- Vi er meget tilfredse med resultaterne af det seneste samarbejde med Stena Line, PowerCell Group, Linde Gas og Port of Gothenburg. Vi værdsætter at arbejde med disse aktører i branchen for at fortsætte med at udforske nye anvendelsesområder for HyFlex og demonstrere dens brede potentiale – fra byggepladser til havneterminaler – for at fremskynde energiomstillingen, siger Tobias Hansson, administrerende direktør for Hitachi Energy i Sverige.

I dag har Port of Gothenburg en brinttankstation til lastbiler, brintdrevne arbejdskøretøjer testes i øjeblikket, og teknologien, der bruges i den nuværende OPS-test, er også for nylig blevet brugt i havnen af Skanska til at drive tungt udstyr i et stort terminaludvidelsesprojekt.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078