23948sdkhjf

Tæt på sammenbrud: Langer ud efter Danske Rederier efter forhandlinger

Aftalerne dækker ansatte på større skibe fra rederier som f.eks. Maersk, DFDS og Torm

"Vanskelige forhandlinger". "Tæt på sammenbrud." "Ikke uden udfordringer".

Metal Maritime og Maskinmestrenes Forening langer ud efter Danske Rederier efter en længerevarende forhandlingsproces, der har gjort en ny overenskomst til virkelighed.

Forhandlingerne betyder nye treårig hovedoverenskomster for navigatører og maskinmestre og rummer blandt andet lønstigninger på 10,1 pct., øget pension og højere overtidsbetaling.

Aftalerne dækker skibene i Danske Rederiers Afdeling B – tidligere overenskomstområde DRO 1, hvilket er de større skibe i DIS fra rederier som f.eks. Maersk, DFDS, Torm mv.

Men vejen derhen har ikke været uden udfordringer, og forhandlingerne har i flere omgange været tæt på sammenbrud og genstart, siger Ole Philipsen, formand for Metal Maritime.

- Samarbejdet med Maskinmestrenes Forening kan jo snart fejre mange års jubilæum, og igen i år har det vist sit værd. Når vi sidder der fra begge organisationer, er Danske Rederier uden mulighed for at spille os ud imod hinanden, når forhandlingerne virkelig strammer til og der skal findes en vej væk fra sammenbrud, siger han.

En vurdering som deles af Maskinmestrenes Forening:

- Som to selvstændige fagforeninger har vi hver vores prioriteringer, og det kræver naturligvis både koordinering og lydhørhed at forhandle sammen. Men styrken ved at samarbejde er langt større end ved at gå enegang, siger sekretariatschef i Maskinmestrenes Forening, Kaare Lund Nielsen.

- Forhandlingerne har fundet sted i en tid præget af trusler om toldkrig og tilbagegang i verdenshandlen, og vi blev blandt andet opfordret til at udvise løntilbageholdenhed. Det har vi i fællesskab afvist. Erfaringen viser, at når krisen er ovre, udebliver belønningen – rederiernes hukommelse er desværre ofte kort, siger han.

Tilfreds trods alt

Men de mange sværdslag til trods, er begge organisationer tilfredse med forhandlingsresultatet.

- Som forliget ligger nu, er vi tilfredse med indholdet. Det måler sig med de øvrige opnåede overenskomstresultater med lønstigninger over den treårige periode på 10,1 pct., lyder det fra Ole Philipsen.

Forliget rummer også forbedringer af de sociale vilkår som f.eks. øget forældreorlov og ret til selvbetalte børnebørns omsorgsdage.

Parterne er også enige om, at de enkelte organisationers talsmænd modtager et vederlag fra arbejdsgiveren for opgaven. På uddannelsessiden bliver E-learning en del af kursusbestemmelserne.

Skal godkendes

Forliget skal nu til vurdering i de kompetente forsamlinger herunder hos såvel Danske Rederier som hos Maskinmestrenes Forening og Metal Maritime.

Forkaster én af parterne forliget, skal forhandlerne i gang igen.

Hovedoverenskomsterne danner grundlag for den lange række af særoverenskomster, som organisationerne har på overenskomstområdet DRA – afd. B. 

Det er ved forhandlingerne om særoverenskomsterne, de tilpasses og justeres, så de passer ind til det enkelte rederi, dets skibstyper og arbejdsområder.

"Rigtig godt tilfreds"

I Danske Rederier er man også tilfreds med aftalens indhold, men vil overfor Søfart ikke forholde sig til den kradse kritik undervejs i forhandlingerne. 

I en skriftlig kommentar fra Anne Windfeldt Trolle, der er direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse lyder det:

- Vi har landet en rigtig solid og fornuftig aftale for officererne med Metal Maritime og Maskinmestrenes Forening. Officererne kan ganske rigtigt se frem til pæne lønstigninger. Fra rederiernes side har vi især haft fokus på efteruddannelse og muligheden for, at vores medarbejdere kommer på de rigtige kurser, som er enormt vigtigt i en branche som vores, hvor udviklingen går utroligt hurtigt. 

- Her har vi sammen styrket rammerne for videre- og efteruddannelse, så vi kan sikre den grønne og digitale omstilling, der er et vigtigt element for virksomhedernes konkurrenceevne og dermed også fremhævet som et væsentligt element i den maritime vækstplan. Det er et rigtig godt signal. Alt i alt er der tale om en god aftale, som jeg er rigtig godt tilfreds med, lyder det fra Anne Windfeldt Trolle.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062