23948sdkhjf

Nye krav kræver nyt udstyr: Brønderslev-virksomhed centrum i rederidrevet dataprojekt

To rederigiganter kigger mod Nordjylland i et nyt projekt måling af udledninger i realtid

En helt ny måde at indsamle data i realtid fra skibe. 

Sådan lyder det fra en række aktører, der har forenet kræfterne i et nyt samarbejde med data som omdrejningspunkt.

Med i projektet er nordjyske Green Instruments fra Brønderslev, der selv udvikler målerteknologi målrettet skibsfarten. Faktisk er det Green Instrument, der har leveret det tekniske setup i den nye softwareplatform, som er omdrejningspunktet for samarbejdet.

Desuden deltager rederierne CoolCo og MOL i projektet, der går under navnet MAMII (The Methane Abatement in Maritime innovation).

Håbet med projektet er, at data i realtid kan optimere driften af blandt andet skibenes motorer, så udledninger af drivhusgasser kan reduceres. Begge dele er noget, der forventes at medføre en økonomisk gevinst for rederierne.

- Det giver rederierne en lang række muligheder for at optimere driften på skibene. Rederierne får nogle meget præcise data, der kan lære dem en masse om driften af deres egne systemer. De får en indsigt, der gør dem i stand til at træffe bedre beslutninger, og det kan give dem en økonomisk fordel og sikre, at de kan overholde kravene om at begrænse udledninger af f.eks. CO2 og metan, siger Casper Nørgaard Jensen, Global Sales Director hos Green Instruments.

For eksempel får rederierne data om motorernes emissioner sammenlignet med motoreffekt og brændstofforbrug, så de i realtid kan se, hvor store udledningerne fra skibene er.

- Rederierne får en forståelse af forholdet mellem drivhusgasemissioner, motorydelse og brændstofforbrug, og derfor kan de foretage konkrete valg, der bygger på præcise data frem for meget usikre beregninger, som man hidtil har anvendt. Vores pointe er ”what you measure is what you get”, og måleudstyret kan i sidste ende føre til store besparelser for rederierne, siger Casper Nørgaard Jensen.

Øget behov for måleudstyr

Rederierne er gennem de seneste år blevet mødt med krav om at reducere udledninger af drivhusgasser, og i de kommende år bliver kravene skærpet. 

Derfor har rederierne et stort incitament til at finde ud af, hvordan de kan optimere driften af deres skibe, og til at investere i udstyr, der gør dem i stand til meget præcist at dokumentere deres udledninger. Det er ikke mindst derfor, at førende rederier er interesserede i at samarbejde om nyt innovativt måleudstyr.

- Vi ser en bølge af regulativer, som øger kravene til rederierne, og der er ingen tvivl om, at de ved at benytte teknologien kan opnå store gevinster på driften af skibene og helt eller delvist slippe for at betale afgifter af deres udledning af drivhusgasser, siger Casper Nørgaard Jensen.

Parterne har testet det nye udstyr, som i de kommende måneder skal monteres på flere skibe fra forskellige rederier. 

Green Instruments forventer, at udstyret gradvist bliver udbredt i takt med, at flere samarbejdspartnere får erfaringer med GreenView Emissions Insight. Virksomheden har allerede fået en række henvendelser fra eksisterende og potentielt nye kunder, der vil høre mere om teknologien.

Fakta om softwareoplatformen

  • GreenView Emissions Insight er en ny softwareplatform, der i samspil med et CEMS-system giver præcise data, som kan benyttes til rapportering, hvorefter det er muligt at opnå besparelser på CO2-kvoter for rederierne.
  • Platformen kan f.eks. også benyttes til overvågning af drivhusgasudledninger og metanslip i forbindelse med overholdelse af FuelEU Maritime. Samtidig kan rederierne dokumentere, at de har taget initiativer, der reducerer metanslip, hvorefter de kan reducere eller helt undgå sanktioner.
  • Rederier får en langt bedre forståelse af forholdet mellem drivhusgasudledninger, motorydelse og brændstofforbrug, hvis de benytter platformen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047