Over 100 fyringer: Voldsom stigning i whistleblowere hos Mærsk

A.P. Møller-Mærsk oplever markant stigende aktivitet i sit whistleblower-system. I mange tilfælde har indberetningerne ført til fyringer.
Det viser en opgørelse, som konsulentvirksomheden PwC har lavet af samtlige selskaber i det danske C25-indeks for Berlingske.
Sidste år modtog koncernen i alt 1.387 henvendelser via sin whistleblower-kanal – det højeste antal nogensinde og en kæmpe stigning siden 2021, hvor tallet var 634.
Mere end 100 medarbejdere blev i 2024 fyret som følge af indberetningerne, skriver Berlingske på baggrund af tal fra APMMs årsrapport for 2024.
Mærsk færdigbehandlede 1.170 af anmeldelserne og ti procent af de behandlede sager endte ifølge rapporten med en afskedigelse.
Mærsk har på koncernniveau over 100.000 medarbejdere verden over og er Danmarks største virksomhed målt på omsætning.
Grundlæggende positivt
Whistleblowerne pegede især på HR-relaterede problemer (37 pct.) og mistanker om svindel (26 pct.). Mærsk ser selv det stigende antal sager som et tegn på, at systemet virker.
- Grundlæggende ser vi det som positivt, at whistleblower-kanalen bruges af både medarbejdere og eksterne parter (...) Løbende rapportering er for os et vigtigt værktøj til at identificere og adressere forskellige problemer samt styrke integritet og ansvarlighed i virksomheden, skriver Mærsk i et svar til Berlingske.
Tallene placerer Mærsk blandt de selskaber i C25-indekset, der modtager flest whistleblower-henvendelser i forhold til antallet af ansatte.
Mærsks whistleblower-system hedder Speak Up og er åbent både for interne og eksterne interessenter. Ifølge PwC, som bistår med at analysere tallene på tværs af danske børsnoterede selskaber, er det særligt virksomheder med globale aktiviteter og mange ansatte, der ser en stigning.
Mærsk har tidligere været i vælten efter sager om sexchikane ombord på rederiets skibe og har siden erklæret, at gøre en større indsats i kampen mod krænkende adfærd ombord.