Vild vision: Nordjysk havn vil være epicenter for nordisk brintbro

Hirtshals Havn har store ambitioner om at blive krumtappen i et storstilet brintrørsprojekt.
Under navnet Skagerrak Hydrogen Backbone vil aktører fra Danmark, Sverige og Norge jagte muligheden for et grænseoverskridende brintrør, der kan forbinde Skandinavien med Europa.
Udgangspunktet er Hirtshals, sigtet er mod Tyskland.
For med et brintrør over Skagerrak, fra Sverige-Norge til Nordjylland, er der pludselig et langt større incitament til at få en fuld infrastruktur for brint på plads i Danmark.
Det mener Steen Hintze, direktør for udviklingsselskabet Greenport North, der med base i Hirtshals Havn er med-initiativtager til Skagerrak Hydrogen Backbone.
- Vores arbejde kan hjælpe ministeren med at tage det næste skridt, sådan at man med ro i sindet kan træffe beslutning om en vestjysk brintinfrastruktur, op forbi Lille Torup, siger Steen Hintze.
Fra gaslageret i Lille Torup er det tanken, at et brintrør skal føres videre op til Hirtshals, hvor brintrør fra hhv. Kristianssand og Göteborg skal landføres.
Lille Torup gaslager
- Lille Torup gaslager er fra 1987, og har til formålet er at sikre Danmarks forsyningssikkerhed for gas. Danmarks andet gaslager ligger i Stenlille på Sjælland
- I Lille Torup er gassen opbevaret i naturlige hulrum, kaldet kaverner. De syv underjordiske kaverner er hver på størrelse med Eiffeltårnet.
- Gaslageret ejes og drives af Gas Storage Denmark, der igen er ejet af Energinet
- Lagrene overvåges døgnet rundt, og undergrunden overvåges hvert sjette døgn med satellitter, der registrerer særlige hævninger eller ændringer i jorden.
- I dag lagres der naturgas i kavernene. Gas Storage Denmark og Energinet har siden 2023 arbejdet på at omdanne flere af kavernerne til fremover at lagre brint og trykluft.
Kilde: Gas Storage Denmark og Energistyrelsen
- Det smukke ved den model er, at Lille Torup kan komme til at spille en nøglerolle for de norske og svenske aktører, fordi de ikke har mulighed for lagring og balancering på samme måde, som vi vil kunne få i Lille Torup, tilføjer han.
Gaslageret i Lille Torup har traditionelt opbevaret naturgas, men er under ombygning til fremover at kunne lagre både brint og trykluft i de himmerlandske kaverner. Gaslageret har samtidig været den hidtidige endestation for en fuld udbygget dansk brintinfrastruktur.

Syvtallet
I januar vedtog et flertal i Folketinget at realisere minimumsstrækningen for en dansk brintinfrastruktur; et brintrør fra Tyskland til Esbjerg, det såkaldte syvtal.
Dermed kunne esbjergensiske brintaktører ånde lettet op, herunder Morgen Energy, som alene med dets Njordkraft Hydrogen-projekt i Esbjerg forventes at kunne udfylde brintforbindelsens 500 MW bookingkrav.
Politisk aftale om en dansk brintrørsforbindelse
- Et flertal i Folketinget har i januar 2025 aftalt at anlægge et brintrør fra Esbjerg til den tyske grænse.
- Forbindelsen kaldes syvtallet, efter rørføringens form
- Forbindelsen kommer med et bookingkrav på 0,5 GW, det vil sige, at danske virksomheder skal forpligte sig til at transportere 500 MW brint igennem røret for at projektet økonomisk kan hænge sammen
- Aftalepartierne er enige om at finde hhv. 7,4 mia. kr. til en statslig genudlånsordning samt op til 8,3 mia. kr. i driftsstøtte.
- Aftalen er indgået mellem regeringen og SF, Konservative , Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.
Kilde: Klima-, energi- og forsyningsministeriet
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har sidenhen understreget, at ambitionen fortsat er en rørføring til minimum Holstebro – dog er tidsplanen ukendt.
Hvis Skagerrak Hydrogen Backbone kan få en business case på plads for en større, nordisk infrastruktur, bør piben imidlertid få en anden lyd, mener Steen Hintze.

- Der skal jo være en kunde, og den kunde findes ikke nødvendigvis i Danmark. Men i vores nabolande er der en interesse for at komme af med brint til det tyske marked, siger han.
- Vi ser, at der kan laves en løsning, der både støtter udviklingen af en dansk infrastruktur, samtidig med at vi kan koble kunder i Sydnorge og Vestsverige på nettet.
Steen Hintze fortæller, at sammenslutningen allerede har været i dialog med både lokalpolitikere og erhvervsliv i Norge og Sverige, der viser en stærk interesse for at få konkretiseret projektet.
Den korteste afstand
At det netop er Hirtshals, der skal være hub for en skandinavisk brintforbindelse, har Steen Hintze også et svar på.
- Den korteste afstand fra Danmark til Norge er via Hirtshals. Og havnen har en planlagt havneudvidelse på vej, hvor der kommer til at være brug for grønne brændstoffer, lavet af brint, siger han.
I 2024 passerede over 2 millioner passagerer, 742.000 personbiler og 128.000 lastbiler igennem Hirtshals Havn. Målet med den nye udvidelse er at blive den "grønneste havn i Europa".
- Vi har færger til Norge, Island og Færøerne. Vi har cirka 70.000 skibe, der sejler rundt om Skagen hvert år, hvor vi har infrastrukturen til at tanke bunker (påfyldning af brændstof, red.). Så med et brintrør i Hirtshals Havn vil vi både være tætte på markedet og i en infrastruktur, der f.eks. kan håndtere et tankanlæg til grøn brint, siger Steen Hintze.
Blå brint som løftestang
Adspurgt til realismen i projektet peger Greenport North-direktøren på, at de grundlæggende forudsætninger er til stede.
- Teknologien fungerer. Der er ikke noget teknologisk, der forhindrer, at det her kan lade sig gøre. Det handler jo om business casen, og det må vi jo kigge ned i, og se, hvad skal til, for at det kan lade sig gøre, siger Steen Hintze.
Han peger blandt andet på, at det indledningsvist kan være nødvendigt at føre "blå brint", der er udvundet fra naturgas, gennem rørene.
- Det er ikke vigtigt for os om det udelukkende er grøn brint fra starten af, det vigtigste er at få etableret en infrastruktur. Så kan det godt være, at der skal være blå brint i rørene et stykke tid, indtil vi har en grøn produktion af brint, der kan løfte en samlet business case, siger Steen Hintze.
Første skridt bliver dog at komme i maskinrummet og få overblik over, hvordan parterne konkret skal gribe arbejdet an.
- Nu starter vi med at blive klogere på, hvad vi skal blive klogere på, siger Steen Hintze.
- Det kræver utrolig meget koordination her i den indledende fase at bringe vores tre landes politikere og embedsværk i sync. Vi skal derhen, hvor vi tænker i den samme retning, så vi kan få planlagt den rigtige infrastruktur, siger Steen Hintze.
Greenport North
- Greenport North er et udviklingsselskab, der arbejder for nye erhvervsinitiativer på Hirtshals Havn.
- Greenport North er stiftet i 2021 af elnetselskabet Nord energi a.m.b.a., Hjørring kommune, Hirtshals Havn og Hirtshals Havnefond
- Selskabet har et mål om at være en katalysator for grøn omstilling og bæredygtig vækst indenfor energi, transport og industri.
- Greenport North har base i Nordsøen Forskerpark i Hirtshals
Kilde: Greenport North
Sammenslutningen Skagerrak Hydrogen Backbone blev officielt etableret i slutningen af marts på en konference i Hirtshals, arrangeret af Greenport North og Business region North Denmark. Det sker i regi af projektet Grønn Jyllandskorridor, som er støttet af EUs Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak-program.
Deltagerne omfattede repræsentanter fra Brintbranchen, Energinet, Gas Storage Danmark, Vätgas Sverige, Nordion Energi, Chalmers Tekniske Universitet, Business Region Kristiansand samt en række lokale og regionale aktører i de tre lande.