23948sdkhjf

Trump bakker havnearbejdere op i kampen mod automatisering

Dansk analytiker råber vagt i gevær, og kalder Trumps manøvre en anti-vækst-agenda

Støvet har lagt sig efter den havnestrejke i USA, der truede med at lamme USA og resten af verdens forsyningskæder. Parterne nåede til enighed, men nu kan nyt liv været pustet ind i debatten. 

Stridspunktet var lønvilkår og ikke mindst automatisering på havnen i USA, som havnearbejderne mildest talt ikke er tilfredse med.

Og nu får de opbakning fra en uventet - og meget magtfuld - kant.

USAs kommende præsident Donald J. Trump skriver på sit eget sociale medie, Truth Social, at han er imod automatisering på havnene i USA. Dermed holder han mednationens mange tusinde havnearbejdere.

- Den mængde sparede penge står ikke mål med den fortvivlelse, smerte og skade, det påfører amerikanske arbejdere, i dette tilfælde havnearbejdere, skriver han blandt andet og langer ud efter udenlandske virksomheder, der har etableret sig i USA.

- Det burde ikke jage hver en penny, mens de ved, at familier lider skade. Selskaberne har rekordhøje overskud, og jeg så hellere pengene investeret i mændene og kvinderne, der arbejder på vores havne fremfor i maskineri, der er dyrt og skal udskiftes hele tiden, står der yderligere.

- I sidste ende er der ingen gevinst for dem (de udenlandske selskaber, red.), slår Trump fast.

En fagmand fra 70'erne

De påstande har fået Lars Christensen op ad stolen.

Han er stifter og CEO i virksomheden Market & Money Advisory og fungerer også som lektor ved CBS.

Han mener, at Trumps syn på branchens udvikling er som taget ud af fortiden. Det skriver Lars Christensen på sin linkedin-profil.

- Dette opslag viser, at Trumps økonomiske tænkning grundlæggende er som en New Yorker-fagforeningsmand fra 1970’erne: Han er mod immigration, imod frihandel og imod teknologi, indleder Lars Christensen sit indlæg med.

- Det her er ikke en vækst-agenda – det er en militant socialistisk tankegang. Men det er logisk, at Trump nu åbent taler imod automatisering.

Lars Christensen spørger også, om teknologi overhovedet har en plads i USA, efter Trumps melding. 

- Logikken i dette er også, at Trump må være modstander af AI i generel forstand. For - hvis der ikke må være automatisering i de amerikanske havne, må der så være automatisering nogen som helst steder, spørger han.

Faren er, at udmeldingen skader ikke bare den amerikanske økonomi, men hele verdens. 

- Hvis Trump fortsætter ad denne fundamentale anti-vækst-sti, så må det før eller siden få ganske negative konsekvenser for vækst- og indtjeningsforventningerne.

Selvom han (Trump, red.) måske ”hænger ud” med Elon Musk, er han kommet til magten ved at tale til den amerikanske arbejderklasse, som frygter konkurrence fra immigranter og importerede varer. Det er fuldstændig naturligt i lyset af dette, at han før eller siden indleder et fundamentalt angreb på AI.

Trumps økonomiske tænkning er på mange måder tættere på Bernie Sanders end på Ronald Reagan, slutter Lars Christensen.

Kommenter artiklen (1)
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078