23948sdkhjf

Sverige følger Danmark og forbyder udledning af scrubbervand

Sverige følger nu Danmarks eksempel og indfører forbud mod udvaskning af scrubbervand fra 1. juli 2025

Den svenske regering har nu sat dato på det længe ventede forbud mod udvaskning af scrubbervand i landets territorialfarvand. 

Og ligesom i Danmark bliver det fra 1. juli 2025, at skibene i svenske farvande ikke længere må udlede scrubbervandet. 

Det skriver det svenske medie Sjørfartstidningen. 

Nyheden blev meldt ud af den svenske infrastrukturminister Andreas Carlson under den svenske pendant til det danske Folkemødet, som i Sverige hedder Almedalen. 

- Scrubberteknologi er i mine øjne ikke en del af fremtidens søfart. Det er en teknologi, der peger bagud, ikke fremad. Den holdning er vi glade for at kunne bakke op med konkret lovgivning, udtaler Andreas Carlson. 

Optakten til det svenske forbud tog fart i 2022, da en stor undersøgelse fra et finsk universitet viste, at det vand, der udledes fra store skibes scrubbere, tegner sig for op til ni pct. af visse kræftfremkaldende polycykliske aromatiske kulbrinter (PAH'er), der udledes i Østersøen. 

Dette sparkede gang i debatten om et generelt forbud mod udvaskning af scrubbervand i hele Østersøen. 

I marts meldte den danske regering ud, at man forbyder udvaskning af scrubbervand i dansk territorialfarvand, 12 sømil svarende til 222 km fra de danske kyster. 

Et dansk forbud ikke vil dermed ikke gælde længere væk fra de danske kyster og vil være svært at håndhæve, når det f.eks. ikke gælder for russiske skibe, der blot sejler forbi Danmark på vej ud af Østersøen.

Dansk forbud mod scrubbervand på vej

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.165