23948sdkhjf

Dansk forbud mod scrubbervand på vej

Miljøministeren er på vej med et forbud mod udledning af scrubbervand i danske farvande, skriver DR

Det skal være slut med, at skibe leder scrubbervand direkte ud i de danske farvande. 

Det siger miljøminister Magnus Heunicke (S) til DR i dag. 

Et dansk forbud mod scrubbervand har været undervejs i årevis, og er for længst indført andre steder i verden. 

- Vi kan se, at det (scrubbervand, red.) er en væsentlig presfaktor på vores havmiljø. At der er for mange tungmetaller, og der er for mange tjærestoffer og, at en væsentlig del af det skyldes udledningen af det her scrubbervand. Derfor er det vigtigt, at vi får sat en stopper for det. Det vil kræve en lovændring, og det vil jeg forhandle med Folketingets partier om siger Magnus Heunicke til DR.

Ifølge Miljøministeriet vil det koste rederierne 39 mio. kr. at ændre skibene, så de overholder reglerne. 

Styrelsen har beregnet, at der hvert år udledes 68 millioner ton scrubbervand i de danske farvande, hvilket ifølge Miljøstyrelsen er en væsentlig kilde til belastning af havmiljøet.

Svært at håndhæve

Det forbud, som Heunicke har på vej gennem Folketinget, vil kun gælde i dansk territorialfarvand, 12 sømil svarende til 222 km fra de danske kyster. Kun her kan Folketinget kan lave regler.

Et dansk forbud ikke vil dermed ikke gælde længere væk fra de danske kyster og vil være svært at håndhæve, når det f.eks. ikke gælder for russiske skibe, der blot sejler forbi Danmark på vej ud af  Østersøen.  

Ministeren erkender problemet men siger, at kontrolmulighederne af også disse skibe findes defineret i FN's havretskonvention.

Han glæder sig over at flere og flere lande har indført forbud mod scubbervand, hvilket gør det sværere for skibene at finde havne uden. 

Læs også: Varm velkomst til minister: Stop sejlads med scubbere

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093