23948sdkhjf

Danske Shipping- og Havnevirksomheder kalder skrottet Aarhus-plan "brandærgerlig"

Efter alt det arbejde, er det ærgerligt, at planen dumper på formelle fejl, lyder det fra DHSV

- Det er brandærgerligt.

Sådan lyder det fra sekretariatsleder i Danske Havne- og Shippingvirksomheder Mona H. Møller dagen derpå, hvor det kom frem, at Aarhus Havn ikke har grønt lys til at udvide arealet på Yderhavnen alligevel.

- Det kom meget bag på os. Det har været så meget arbejde i processen, og en udvidelse er virkelig vigtig for både Aarhus og Danmark. Det er brandærgerligt, at den ikke bliver til noget, siger hun til Søfart. 

Afgørelsen faldt i Planklagenævnet tirsdag eftermiddag. Den betyder, at lokalplanen der blev vedtaget i juni 2023 nu er underkendt, og at havnen ikke får lov til at udvide med - i første omgang - 430.000 kvadratmeter. 

Det har været så meget arbejde i processen, og en udvidelse er virkelig vigtig for både Aarhus og Danmark. Det er brandærgerligt, at den ikke bliver til noget Mona H. Møller, sekretariatsleder, Danske Havne- og Shippingvirksomheder

Kommunens lokalplan er blandt andet blevet underkendt, fordi der er tikket ni klager ind over projektet fra blandt andet Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus, en række foreninger, nogle borgere, som opdrætter muslinger inden for planområdet, og Alternativet i Storkreds Østjylland.

Og de er selvfølgelig glade i dag. Men der mangler en væsentlig ting i debatten om havneudvidelsen, mener Mona H. Møller. 

- Når jeg læser reaktionerne i dag, så mangler hele bevæggrunden for, hvorfor det er så nødvendigt at få havnen udvidet. Der er et kæmpe behov for pladsen i Aarhus. 73 pct. af det danske containermarked går ind og ud af Aarhus, alene værdien af eksporten i containere ud af Aarhus Havn er ca. 160 mia kr. om året. Havnen var ved at gå ned for nogle år siden, fordi der manglede plads, siger hun.

- Man kan ikke løse det ved at sætte containerne anderledes. Der er bare ikke mere plads, og den væsentlige baggrund mangler hos dem, der har klaget over processen, siger Mona H. Møller.

Dumper på formelle fejl

I dag er arbejdet gået i gang hos både Aarhus Havn og Aarhus Kommune for at se, hvad der nu kan ske i sagen.

Fra kommunen lyder det, at man vil nærlæse Planklagenævnets afgørelse sammen med kommunens rådgivere.

Det er virkelig ærgerligt. Efter alt det arbejde er det formelle fejl, der gør udslaget, fordi der har manglet dokumenter Mona H. Møller, sekretariatsleder, Danske Havne- og Shippingvirksomheder

- I afgørelsen peger nævnet på flere punkter, hvor plangrundlaget ikke lever til fulde op til kravene, og det vil vi nu sætte os detaljeret ind i. Derfor er det på nuværende tidspunkt ikke muligt sige yderligere om, hvad afgørelsen kommer til at betyde for selve projektet ud over, at plangrundlaget ikke er gyldigt på nuværende tidspunkt, siger Torben Simonsen, kontorchef, Teknik og Miljø, der kalder afgørelsen "beklagelig".

Mona H. Møller er også ærgerligt over, at det er såkaldte formelle fejl, der har givet klagerne medhold.

- Det er virkelig ærgerligt. Efter alt det arbejde er det formelle fejl, der gør udslaget, fordi der har manglet dokumenter, siger hun.

Nu skal alle sunde sig. Der er ikke umiddelbart nogle ankemuligheder, siger Mona H. Møller, men materialet skal ses igennem igen.

Der er et kæmpe behov for pladsen i Aarhus. 73 pct. af det danske containermarked går ind og ud af Aarhus, alene værdien af eksporten i containere ud af Aarhus Havn er ca. 160 mia kr. om året. Havnen var ved at gå ned for nogle år siden, fordi der manglede plads Mona H. Møller, sekretariatsleder, Danske Havne- og Shippingvirksomheder

- Der gode mennesker på sagen, der nu ser ind i, hvad der kan og skal ske nu. Det er tilbage til start med miljøkonskvensvurderinger og høringer. Der er kommunalvalg næste år, og der er ikke en uvæsentlig risiko for, at havneudvidelsen ryger ind som emne i valgkampen. Og der hører den ikke til, slår hun fast.

- Dansk erhvervsliv har brug for den her havneudvidelse, siger hun.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109