23948sdkhjf

Flere regnskabsrekorder fra Vestjyllands maritime vækstdynamo

Omsætningen gik op, bundlinjen blev mere end fordoblet og investeringerne mere end tredoblet sidste år i landets største offshore-havn - med mere - i Esbjerg

Sidste år leverede den vestjyske havn og regionale vækstmotor et nyt rekordresultat - med et overskud på omregnet 73,3 mio. kr. 

Det skal holdes op imod knap 30 mio. kr. året før, hvor bundlinjen var belastet af værdipapirtab på obligationer på knap 45 mio. kr.

Koncernomsætningen steg fra 2022 med ca. 19 pct. til 258,4 mio. kr. (216,7 mio. kr),

Det fremgår af havnens årsregnskab, som ejeren, Esbjerg Kommunes økonomiudvalg, godkendte i går.

Flere skibe, færre kulbunker

5.574 skibsanløb, 3,7 pct mere end året før blev det til fordelt på 490 RoRo-skibe, 459 godsskibe (General Cargo) og 211 tankskibe - der således i snit hver lagde til kaj knap fem gange.

Godsmængderne faldt samlet med 6,6 pct. 

Årsagen er en nedgang i omsætningen af kul fra det nu afviklede Esbjergværk, mens havnens andre godskategorier steg med 5,7 pct. tilsammen - ikke mindst trukket af mere vindmøllegods og større import/eksport af biler. 

Udvidelser for 455 millioner

For andet år i træk postede Esbjerg Havn store millionbeløb i fremtidige forretning.

I 2022 blev det til anlægsinvesteringer for knap 127 mio. kr., som sidste år blev mere end tredoblet til 455,4 mio. kr.

Hovedparten af pengene gik til den fortsatte udbygning af Østhavnens etape 5, færdiggørelsen af  Scorpiuskajen, opbygning af et nyt flislager og renovering af havnekajer og -veje.

- I år budgetterer Esbjerg Havn med et øget aktivitetsniveau og venter et ordinært driftsresultat i niveauet 60 til 70 mio. kr., skriver havnens bestyrelse, der har Søren Gade, MF'er og formand for Folketinget som formand. 

Blandt andet har vindmølleindustrien flere projekter ud af havnen på vej, som vil skabe øget aktivitet i kranafdelingen, ligesom havnens nye lagerhal vil være udlejet til Siemens Gamesa i hele 2024. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063