23948sdkhjf

Rederiforening øjner gylden dansk mulighed i CO2

Danske Rederier mener, at Danmark kan blive ny CO2-hub i Europa

Danmark kan komme til at spille en helt central rolle inden for fremtidens fangst, anvendelse og lagrind og CO2.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Danske Rederier i kølvandet på Europa-Kommissionens nye strategi på området.

Strategien “Industrial Carbon Management strategy” sætter rammerne for ambitionen om at opbygge et indre marked for CO2. Til gavn for klimaet og beskæftigelsen. 

Nu er der brug for at få de nødvendige internationale aftaler og rammevilkår på plads, så man kan skalere det op og virksomhederne trygt kan foretage de nødvendige investeringer i eksempelvis skibe, der kan transportere CO2. Det har potentiale til at blive et nyt dansk er­hverv­se­ven­tyr, Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier

Alle tiltagene skal selvsagt bidrage til at opnå EU’s klimamål på 90 procents reduktion af udledningen af drivhusgasser i 2040.

I Danske Rederier noterer man sig med tilfredshed, at Europa-Kommissionen anerkender shipping som en central del af værdikæden, der skal håndtere CO2.

- Det er meget positivt, at man i EU nu tager store skridt henimod at etablere et decideret indre marked for fangst, transport, anvendelse og lagring af CO2. Nu er der brug for at få de nødvendige internationale aftaler og rammevilkår på plads, så man kan skalere det op og virksomhederne trygt kan foretage de nødvendige investeringer i eksempelvis skibe, der kan transportere CO2. Det har potentiale til at blive et nyt dansk er­hverv­se­ven­tyr, siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier.

Ikke kun streger og ord

Strategien “Industrial Carbon Management strategy” sætter rammerne for ambitionen om at opbygge et indre marked for CO2. Til gavn for klimaet og beskæftigelsen.

 Alle tiltagene skal selvsagt bidrage til at opnå EU’s klimamål på 90 procents reduktion af udledningen af drivhusgasser i 2040.

Det vækker glæde blandt Danske Rederiers medlemmer.

- CCS fremhæves som en afgørende teknologi for at nå både danske og europæiske klimamål. Danmark har også her en afgørende rolle, fordi vi har potentialet til at blive CO2-hub for Europa. Strategien fremhæver, at en vigtig byggeklods er fælles europæisk infrastruktur herunder etablering af CO2-rør. Det bakker vi fuldt op om, siger Martin Rune Pedersen, landechef og head of CCS TotalEnergies Danmark.

Samtidig har Rådet og Europa-Parlamentet med en aftale om Net-Zero Industry Act fastlagt en ambition om en lag­ring­ka­pa­ci­tet på mindst 50 mio. ton CO2 pr. år inden 2030, som skal øges til 280 mio. ton inden 2040.

- Lag­rings­po­ten­ti­a­let for CO2 i Danmarks undergrund er meget større, end hvad vi selv kan fange og lagre. Det skal sættes i spil internationalt, så vi kan understøtte EU's målsætninger. Med lagring af CO2 i Nordsøens undergrund har Project Greensand sat en tyk streg under, at teknologien bag fangst og lagring af CO2 fungerer i praksis, siger Mads Gade, CEO of INEOS Energy Denmark.

CCS er ikke kun streger på et stykke papir eller ord i en rapport. Teknologien er klar, in­fra­struk­tu­ren er der, og nu skal der yderligere skub på udviklingen, for CCS kan spille en vigtig rolle i forhold til at mindske udledningerne i Danmark og resten af Europa, siger han.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141